Shadow

O insulă greacă aspiră să devină un model de turism durabil

Transformarea insulei grecești Astipalea într-un model de turism durabil prin mobilitatea electrică. Acesta este obiectivul acordului semnat în luna noiembrie a anului trecut între Grecia și grupul Volkswagen pentru crearea unui proiect pilot care prevede ca sistemul actual de transport pe insulă sa treacă la vehicule electrice și energii regenerabile, astfel încât pe termen lung Astipalea să devină un pioner pentru mobilitate inteligentă și durabilă. Servicii noi, cum ar fi carpooling-ul, vor ajuta la reducerea și optimizarea traficului la destinație. Puterea pentru aceste vehicule noi vor fi generate în principal din surse locale de energie verde, cum ar fi solare și eoline. 

Astipalea, în arhipelagul Dodecanezului, este o insulă mică de 95 de kilometri pătrați cu 1.300 de locuitori, care își înmulțește populația aproape cu șase odată cu sosirea turiștilor vară. Aproximativ 72.000 de călători îl vizitează în fiecare an. Cu acest proiect, insula aspiră să devină un pionier al turismului durabil în următorii ani.

Imagini ale proiectului.

Proiectul ‘Smart & Sustainable Island’ (Insula Inteligentă și Durabilă) va începe în primul trimestru al anului 2021 și se așteaptă să fie finalizat până la sfârșitul anului 2026, potrivit grupului auto.

Diferitele faze includ înlocuirea tuturor transporturilor publice actuale cu vehicule electrice – și înlocuirea progresivă a întregii flote de vehicule private de pe insulă cu vehicule electrice datorită ajutorului pe care îl va oferi Guvernul.

Prin intermediul partenerilor locali, o parte din afacerea tradițională de închirieri auto va fi transformată într-un serviciu comun de vehicule care va oferi scutere electrice ale brandului SEAT ale grupului si biciclete electrice, pe lângă mașini electrice. 

Numai acest lucru va ajuta la reducerea semnificativă a flotei de vehicule de pe insulă. În total, aproximativ 1.000 de vehicule electrice vor înlocui aproximativ 1.500 de vehicule cu motoare cu combustie.

Vehiculele comerciale ale companiilor locale, precum și vehiculele utilitare ale insulei, cele ale Poliției, transportul serviciilor de urgență și flote din sectorul public vor fi, de asemenea, electrice. Gigantul auto își va instala încărcătoarele Elli pe toată insulă pentru a garanta infrastructura cu aproximativ 230 de puncte de încărcare private și mai multe publice.

CEO-ul Volkswagen, Herbert Diess, a asigurat că această insulă pitorească va servi drept model de referință „la ceea ce trebuie să facă societățile europene pentru a ajunge la un viitor cu emisii zero”. 

Combustibili fosili

Astipalea are în prezent un serviciu de transport public foarte limitat, cu două autobuze care funcționează doar într-o zonă mică a insulei.

În prezent, cererea de energie este aproape în totalitate satisfăcută de sursele de combustibili fosili. Guvernul elen a sprijinit această transformare a transportului insulei în cadrul Planului Național de Energie și Climă.

Tocmai, prim-minustrul elen, Kyriakos Mitsotakis, a asigurat că Executivul său va construi infrastructura necesară pentru ca mobilitatea electrică să fie o realitate pe insulă și că energia utilizată este exclusiv de origine regenerabilă. 

Mitsotakis a salutat noul proiect al Volkswagen în țară cu optimism, care, după cum a subliniat, este și un mesaj de încredere în ochii altor investitori și a asigurat că, deși în mod normal insulele grecești sunt mai mult legate de plaje spectaculoase și folclor decât de inovație, acest proiect plasează o zonă care folosea vântul ca sursă de energie deja în Antichitate în prima linie pe drumul către sustenabilitate.

 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.