Shadow

Bruxelles dă undă verde testelor antigenice pentru controlul călătorilor

Comisia Europeană a dat undă verde miercuri pentru efectuarea testelor antigenice, teste rapide care permit detectarea COVID-19 în mai puțin de o jumătate oră, pentru controlul de frontieră al călătorilor din țările membre. Agenția a emis o serie de recomandări cu privire la aceste teste și a îndemnat statele să recunoască reciproc validitatea acestor teste și a îndemnat statele să recunoască reciproc validitatea acestor teste și rezultatele acestora. „Recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor este de o importanță vitală pentru a facilita mișcarea transfrontalieră și urmărirea și procesarea contactelor transfrontaliere”, a spus el. Solicitarea ca aceste teste să fie acceptate ca dovadă validă a fost în ultimele săptămâni una dintre principalele cereri ale sectorului turistic, având în vedere rapiditatea sa în obținerea rezultatelor și costul său redus. Cu toate acestea, această recomandare nu este obligatorie și nu implică niciun fel de obligație legală. 

Se recomandă statelor membre să recunoască reciproc rezultatele testelor rapide de antigeni, care îndeplinesc criteriile pentru testele operaționale autorizate în orice stat membru al UE”, a solicitat comisia într-o declarație.

După cum a subliniat, respectarea acestei recomandări „poate contribui la libera circulație a persoanelor și la buna funcționare a pieței interne europene”. 

Bruxelles-ul a explicat că evoluțiile științifice și tehnice oferă noi informații despre caracteristicile virusului și posibilitățile de utilizare a diferitelor metodologii și abordări pentru diagnosticarea COVID-19. În acest sens, a indicat că, din acest motiv, este dispusă să-și actualizeze recomandarea cu privire la aceste teste.

Călători în aeroport

CE a subliniat, de asemenea, că pandemia a evidențiat necesitatea îmbunătățirii pregătirii și gestionării amenințărilor transfrontaliere „într-un mod mai eficient”, atât în UE, cât și în statele membre.

„Testele rapide și precise sunt cheia abordării COVID-19. Comisia a sprijinit cercetarea și dezvoltarea unor astfel de teste și va lansa o procedură comună de achiziții pentru teste rapide”, a menționat aceasta.

În acest sens, a avansat că va pune la dispoziție 100 de milioane de euro în mecanisme de sprijin pentru a ajuta statele membre să le pună în aplicare.

Angajament

În acest sens, el a reamintit că, așa cum a fost anunțat în recomandările sale din 28 octombrie, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor și Agentia Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației (EASA) dezvoltă deja un protocol pentru siguranța aeriană, care include modele de teste comune în aeroporturi.

Recomandarea include, de asemenea, angajamentul Comisiei de a colabora cu statele membre în vederea creării unui cadru pentru evaluarea, aprobarea și recunoașterea reciprocă a acestor teste rapide, precum și pentru recunoașterea reciprocă a acestor teste.

„Recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor, așa cum este prevăzută la punctul 18 din Recomandarea Consiliului 2020/147518, este esențială pentru a facilita trecerea frontierelor și deplasarea, urmărirea și prelucrarea contractelor transfrontaliere. Rezultatele obținute cu testele care au fost validate la nivel național de către un stat membru și care îndeplinesc criterii acestor recomandări, trebuie să fie recunoscute de alte State membre”, a subliniat comisia. 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.