Shadow

Boicotul turistic pentru SUA din partea Chinei din cauza lui Trump. Va ieși Europa în câștig?

Politica „America First” a lui Donald Trump a dus la creșterea tensiunilor comerciale dintre Statele Unite și China în ultimul an. La tarifele decretate de Washington la produsele chinezești (mașini de spălat, panouri solare, etc.), Beijing a răspuns cu noi impozite la importurile de produse agricole americane și devalorizând yuanul. Dar nu numai asta. China ar fi putut declara un boicot turistic sub acoperire Statelor Unite, ca urmare a războaielor comerciale cu care se confruntă ambele tari. În fața unui scenariu atât de volatil, a fost intervievat cercetătorul Julio Aramberri, care a fost directorul agenției spaniole de promovare a turismului Turespaña între 1987 și 1989 și mai târziu profesor de turism la universități din SUA și China. El este, de asemenea, autorul cărții „China lui Xi Jinping”, în care analizează apariția gigantului asiatic ca o superputere capabilă să conteste hegemonia mondială a SUA. 

Președintele Statelor Unite, Donald Trump.

Guvernul american, cufundat în războaie comerciale cu China, spune că gigantul asiatic nu mai este puterea care era acum 20 de ani. Un purtător de cuvânt al Casei Albe a spus că „PIB-ul Chinei, umflat probabil în diferite puncte, scade din ce în ce mai mult”. Cum vedeți situația?

China a crescut cu 6,2% în al doilea trimestru al anului. Este cea mai mică rată din 30 de ani. Față de alte țări dezvoltate, este o creștere ridicată. Cu toate acestea, rata de creștere a scăzut de la venirea la putere a lui Xi Jinping. Și acum vedem cum acest comportament economic influențează o încetinire a creșterii turismului din țară. Totuși….

Ce?

Cea mai importantă cădere este cea a turismului intern chinez. Călătoriile în străinătate ale chinezilor continuă să crească. Un raport foarte optimist a lui McKinsey prevede că anul acesta cetățenii chinezi vor efectua 148 de milioane de călătorii turistice în străinătate și că vor ajunge la 160 de milioane în 2020. Dar atenție, aici sunt incluse călătoriile chinezilor în Hong Kong, Macao și Taiwan.

Ei bine, situația din acest moment din Hong Kong nu invită la optimism…

Excolonia britanică a primit 65 de milioane de turiști anul trecut, dintre care 80% proveneau din China continental.ă Deci, ne putem aștepta la o scădere majoră a călătoriilor în Hong Kong în acest an.

Statele Unite au primit 2,9 milioane de călători chinezi anul trecut, cu 5,6% mai puțin, iar pentru anul nou rezervările chineze au scăzut cu 42%.

Pasageri urcând într-un avión al Air China. Fotografie: Markus Winkler/Pexel.

O altă destinație care a pierdut turiști chinezi este Statele Unite. În 2018, 2,9 milioane de călători chinezi au călătorit în SUA, cu 5,7% mai puțin decât anul precedent. Este pentru prima dată din 2003 cand turismul chinez cade în SUA… Și recent, Air China cea mai mare companie aeriană din țară, a decis să-și suspende zborurile din Beijing-Hawaii începând cu 27 august, susținând o scădere a cererii… Ce se întâmplă? Acest lucru se datorează oare faptului că economia gigantului asiatic nu mai crește atât de mult  sau poate există un boicot turistic al Chinei pentru Statele Unite?

Hai să mergem pe părți. Rezervările călătoriilor din China spre SUA încă scad. În timpul Anului Nou Chinezesc, declinul a fost de 42%. Să ne reamintim, de asemenea, că în luna martie, Beijing a făcut un comunicat oficial turiștilor chinezi cu privire la pericolul de atacuri armate în Statele Unite. Adică, în practică, guvernul chinez și-a descurajat cetățenii să călătorească în SUA. Acest lucru ar putea face mult rău economiei americane. Să ne gândim că cheltuielile medii ale turiștilor chinezi care vizitează Statelor Unite sunt de 6.900 de dolari.

Nu ar fi prima dată când China a efectuat un boicot turistic sub acoperire pentru o altă țara în care este în conflict…

Au facut deja acest lucru acum doi ani cu Coreea de Sud. Iar vizele individuale pentru a călători în Taiwan nu s-au mai emis…

Cercetătorul în turism Julio Aramberri.

Am înțeles că chinezii sunt foarte patrioți, dar… urmează aceștia cu strictețe avertizările guvernului de a nu călători în anumite țări?

Publicul chinez primește informații doar prin canalele oficiale. Iar mesajul care le este transmis este că Statele Unite pun China într-o situație dificilă. De asemenea, acestea acuză Washingtonul că este în spatele revoltelor din Hong Kong… În concluzie, sentimentul anti-american în China crește în fiecare zi.

Ar putea Europa să fie beneficiată și să înregistreze o creștere suplimentară a turiștilor chinezi anul viitor, dacă nu vor mai călători în masă în SUA?

Îmi lipsesc datele pentru a răspunde la această întrebare. Dar dacă previziunile de creștere a turismului emitent chinezesc sunt menținute, ar trebui să existe, evident, o deviere a turiștilor chinezi către alte destinații, precum țările europene. În orice caz, trebuie să luăm în considerare și alti factori pentru 2020, cum ar fi încetinirea economică în China, care influențează deja declinul turismului intern.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.