Shadow

Wirtualna Polska a achiziționat Szallas Group cu sediul în Ungaria

Comunicat de presă

Wirtualna Polska Holding, una dintre principalele companii de e-commerce și media din Polonia, cotată la bursă și cu sediul în Varșovia, anunță achiziționarea Szallas Group – care în România operează platforma Travelminit.ro – de la acționarul majoritar al companiei, PortfoLion Capital Partners și de la mai multe persoane private, inclusiv fondatorii Travelminit.ro. Tranzacția este evaluată la 72 milioane de euro, plus numerarul net al companiei, care este estimat la 10 milioane de euro la data încheierii tranzacției, valoarea totală a achiziției ajungând la 82 milioane de euro.

Wirtualna Polska Holding S.A. este un grup de societăți cotat la bursa poloneză, acționar al mai multor portaluri mari de comerț electronic și media, activ pe piața poloneză și central-est europeană. În ceea ce privește serviciile turistice, până acum Wirtualna Polska s-a concentrat asupra Poloniei însă, prin această achiziție, la portofoliul grupului se adaugă mai multe țări și platforme din țări precum România, Croația, Cehia și Ungaria, triplând dimensiunea pieței căreia i se adresează.

Wirtualna Polska a cumpărat acțiuni de la PortfoLion, precum și de la fondatorii platformelor operate de Szallas.hu în Ungaria, România, Cehia, Polonia și Croația, Pavel Kotas, Ferenc Rigó, László Buzogány, Tomáš Pětivoký și Milan Petr.

TRANZACŢIE ÎN INDUSTRIA TURISMULUI Wirtualna Polska a achiziţionat Szallas Group, inclusiv platforma hotelieră Travelminit.ro - 12.09.2022 | BURSA.RO

Rigó și Buzogány sunt fondatorii platformei Travelminit.ro, una dintre cele mai mari platforme de rezervări hoteliere din România și cu cea mai rapidă creştere, care la rândul ei face parte din grupul achiziționat – Szallas.

“Achiziționarea grupului Szallas este prima noastră investiție externă și un moment revoluționar în istoria grupului Wirtualna Polska Holding – declară Jacek Świderski, CEO al Wirtualna Polska Holding S.A. ”Suntem foarte impresionați de competențele lui József și ale echipei lui, deoarece au arătat cum să conduci o afacere de succes în concurență cu platforme globale. De asemenea, credem că există potențial în spatele industriei turismului în ansamblu. Acest lucru a fost confirmat de performanța financiară a produsului nostru turistic, Nocowanie.pl, care a adus venituri fără precedent în istoria lui în Q2 2022” a mai adăugat Jacek Świderski, CEO al Wirtualna Polska Holding S.A.

Primul produs al Szallas Group, Szallas.hu, fondat în 2007 a devenit în ultimii ani una dintre cele mai populare platforme de rezervări hoteliere din Ungaria. În 2015, PortfoLion a achiziționat compania care se baza pe capitalul băncii OTP și EXIM, a sprijinit creșterea organică deja remarcabilă a Szallas.hu cu o strategie de achiziționare intensivă. Cu PortfoLion, Szallas Group a reușit să cumpere alte platforme în Polonia, România și Republica Cehă, în timp ce Szallas.hu a devenit cea mai mare platformă hotelieră online pe piața din Ungaria. Datorită cooperării fructuoase dintre conducerea Szallas și PortfoLion, Grupul a reușit să atragă atenția companiilor uriașe precum Wirtualna Polska.

Prin achiziționări ulterioare și creștere organică, veniturile Szallas Group au crescut de 10 ori, valoarea totală a tranzacțiilor ajungând la 200 de milioane de euro și peste 1 milion de rezervări – în perioada iunie 2021 – 2022, de la 20 de milioane de euro în anul anterior achiziției PortfoLion.

Szallas Group a reușit să concureze cu succes împotriva jucători globali majori, chiar și atunci când sectorul a fost lovit de pandemia de COVID-19. Combinarea soluțiilor tehnice regionale de ultimă oră cu echipele locale de servicii pentru clienți și marketing a asigurat agilitatea necesară într-un mediu de piață atât de agitat. Grupul și-a îmbunătățit portofoliul cu produse turistice online precum pachete spa sau pachete speciale promoționale și oferă cazare într-un total de 87 000 de unități, care ar putea ajunge la 100 000 după tranzacție.

„Suntem mândri că în această eră care tocmai se încheie, am reușit să construim un brand regional puternic și o structură corporativă solidă împreună cu managerii și angajații Szallas Group. Suntem ferm convinși că este cheia acestei povești de succes” – a rezumat Tibor Győrbiró, partener al PortfoLion. Societatea a încheiat mai multe afaceri remarcabile pe parcursul ultimului an și jumătate și a vândut investiții în domeniul tehnologiei companiilor din America, Asia și Europa.

“Vom urmări în continuare să creștem în țările Europei Centrale și de Est (ECE) așa cum am stabilit cu PortfoLion, prin achiziții suplimentare și creștere organică în regiune. Faptul că am devenit membrii unui grup atât de mare și cu creștere rapidă ca Wirtualna Polska Holding, deschide noi oportunități pentru echipa noastră dedicată de 350 persoane.” spune József Szigetvári, CEO al Szallas Group.

Schimbarea nu afectează operarea produselor grupului. “De acum încolo vom deservi partenerii noștri existenți și viitori cu servicii mai multe și mai bune, iar turiștii noștri bineînțeles cu și mai multe cazări.” a mai adăugat Szigetvári. Sunt planificate dezvoltări suplimentare în Ungaria, și mulțumită achiziției, se așteaptă ca expansiunea grupului în Polonia să se consolideze. 

Turiștii și hotelierii din România vor profita la rândul lor pe urma multiplicării oportunităților pe care Travelminit va avea în urma afacerii. Travelminit este dedicat exclusiv pieței din România, având mai mult de 7500 de cazări și înregistrând o creștere a vânzărilor de 104% anul acesta (comparativ cu 2019 înainte de pandemie).

„Obiectivul nostru pe termen lung este să transformăm platforma Travelminit.ro în jucătorul nr. 1 pe piața rezervărilor hoteliere din România, oferind o experiență plăcută de rezervare și cea mai largă gamă locală la cel mai mic preț. Ca obiectiv pe termen scurt, planificăm să asigurăm acces utilizatorilor din România la gama regională de cazări a grupului Szallas, pentru a putea oferi băi termale în Ungaria, city break în Republica Cehă și vacanțe pe litoralul din Croația. Credem că creșterea noastră se va accelera și mai mult având pe Wirtualna Polska Holding în sprijinul nostru.” au declarat Ferenc Rigó și László Buzogány, fondatorii Travelminit.

Se așteaptă ca tranzacția să fie finalizată în cursul toamnei, după terminarea proceselor de autorizare din Ungaria.

DESPRE Wirtualna Polska

Wirtualna Polska Holding S.A. este un grup tehnologic de tip holding implicat în activități de mass-media, publicitate și comerț electronic. În iulie 2022, site-ul și serviciile companiei au fost utilizate de către 22 milioane de polonezi. Din 2015 Wirtualna Polska Holding S.A. a fost cotat la Bursa din Varșovia. Pe durata ultimelor 12 luni până în iunie 2022, veniturile companiei au totalizat aproape 207 milioane de euro, pe când EBITDA ajustată a crescut la 73 milioane de euro.

DESPRE PORTFOLION

Membru al OTP Group, unul dintre grupurile bancare principale din țările ECE, PortfoLion – cu sediul în Budapesta – este o societate de capital de risc și de investiții private în toate etapele de la Seed prin Seria B la Buyout. Cu o strategie prudentă de investiții în sector, PortfoLion urmărește sprijinirea fondatorilor vizionari cu o mentalitate de creștere globală și produse digitale scalabile. Managerul de fond are în prezent peste 20 de investiții active, inclusiv SEON, Novakid, OneSoil, CodeCool și FLOWX.AI. Vânzări recente notabile includ Banzai Cloud (Cisco), Tresorit (Swiss Post) și Starschema (HCL Technologies). PortfoLion având active administrat în valoare de peste 450 de milioane de euro, caută în mod activ investiții pe viitor în Europa. Mai multe informații pe portfolion.hu.

DESPRE SZALLAS GROUP

Szallas Group a fost înființat în 2007 în Ungaria, și site-ul de rezervare cazări pe care îl deține este în prezent prima alegere ca brand în rândul turiștilor locali. Din 2016, pe baza strategiei comune a conducerii și PortfoLion de a crea din Szallas.hu un campion al regiunii ECE, compania și-a extins operațiunile pentru a acoperi și alte țări ECE. Prin achizițiii ulterioare și creștere organică, Szallas Group a furnizat servicii de rezervare cazări clienților în Ungaria, Republica Cehă, România, Polonia și Croația cu 4 brand-uri majore (szallas.hu, noclegi.pl, hotel.cz, travelminit.ro,). De asemenea, Grupul operează site-uri care oferă pachete spa (spa.cz), pachete speciale promoționale (maiutazas.hu), activități de tur-operator, vouchere la atracții turistice și servicii B2B. Pe cele 5 piețe acoperite de operațiunile lui, Grupul oferă cazare într-un total de 87 000 de unități. Pe durata ultimelor 12 luni până în iunie 2022, peste un milion de rezervări cu tranzacții în valoare totală de 200 de milioane de euro au fost realizate prin site-urile Grupului. În această perioadă, Szallas Group a generat un EBITDA de 6.6 milioane de euro. Szallas Group operează 15 produse în 5 țări cu o echipă alcătuită din 350 colegi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.