Shadow

Vola.ro: Toamna aceasta românii au călătorit mai ieftin în Marea Britanie și Spania

În ciuda situației dificile în care se regăsește industria aeriană la nivel mondial, conform celei mai recente analize a celei mai mari agenții de turism online din România, Vola.ro, românii continue să rezerve bilete de avion și să călătorească cu avionul. Primele date au evidențiat faptul că fluctuațiile de preț față de anul trecut au fost minore astfel că lunile septembrie și octombrie au arătat o ușoară creștere a prețului biletelor de avion, iar destinațiile cele mai cerute rămân Marea Britanie, Spania, Germania și Franța.

Situația călătoriilor romanilor rămâne însă puternic volatilă, impactată de deciziile autorităților și de situația pandemică la nivel European.

Claudia Tocilă
Claudia Tocilă

Luna Septembrie a dat puternice semne de revenire a călătoriilor cu avionul

Analizând traficul de pe website-ul Vola.ro se remarcă faptul că luna septembrie 2020 a dat semnale de revenire a apetitului pentru călătorii, în special în destinații unde există comunități mari de diaspora. Românii au căutat bilete de avion spre destinații precum Germania, Franța, Spania și Anglia, însă au rezervat într-o măsură mai mică decât în anii trecuți.

Creștere cu 15% a zborurilor doar dus, față de anul trecut

Dacă în anul 2019 sub 50% din totalul zborurilor românilor au fost zboruri doar dus, în 2020 procentul de zboruri doar dus a crescut simțitor, fiind și perioade în care peste 75% – 80% din totalul zborurilor au fost pentru zboruri “one way”. În unele cazuri acest lucru a însemnat și costuri mai mari pentru pasagerii romani, care au plătit în unele situații și cu peste 20% mai mult decât anul trecut pentru un bilet de avion doar dus spre Franța și Germania și cu peste 30% mai multe decât anul trecut pentru un bilet de avion doar dus spre Italia și Spania.

“2020 este anul rezervărilor last minute și plecărilor pe ultima sută de metri. Trendul s-a văzut cel mai mult în lunile Martie – Iunie 2020 și a fost reluat în lunile de toamnă datorită noilor restricții generate de noul val al pandemiei. Acest lucru s-a tradus și uneori prin costuri mai mari pentru pasageri, pentru că au preferat să își rezerve biletul de avion cu aproximativ doua săptămâni înaintea călătoriilor.” a declarant Claudia Tocilă, Marketing Director Vola.ro

Marea Britanie: destinația cu cea mai mare scădere de preț a biletelor de avion

Conform datelor oficiale, aproape jumătate de million de români lucrează sau studiază în prezent în Marea Britanie. Acesta este și motivul pentru care Marea Britanie rămâne în topul destinațiilor căutate de români pe platforma Vola.ro. În luna Septembrie românii au rezervat bilete de avion spre orașele din Marea Britanie cu până la 18% mai mici decât anul trecut, prețul mediu fiind de 161 euro pentru un zbor dus-întors, iar în luna octombrie prețurile au fost cu aproape 24% mai mici, prețul mediu fiind de 127 euro pentru un zbor dus-întors.

Marea Britanie ocupă în continuare locul întâi în topul destinațiilor cele mai căutate, urmată de Italia, Spania, Germania și Franța.

Creșteri de preț pentru anumite destinații europene precum Italia, Franța și Germania

Românii au continuat să călătorească și să cumpere bilete de avion cu destinația Italia, astfel că prețurile biletelor de avion au înregistrat o creștere cu peste 30% a călătoriilor dus-întors, în luna Octombrie. Dacă anul trecut romanii plăteau pentru un bilet de avion cu destinația Italia puțin peste 211 euro în această perioadă, anul acesta prețul a depășit 300 euro. Într-o situație similară se află și Franța și Germania. Românii își pot însă rezerva în continuare bilete de avion la cele mai mici prețuri, dacă optează pentru o rezervare cu cel puțin 2-3 săptămâni înainte de data plecării. Spre exemplu, un zbor dus-întors pe ruta București – Roma costă în perioada 13-17 decembrie puțin peste 60 de euro.

Românii din diaspora încă nu și-au rezervat biletele de avion pentru sărbători

Preferința pentru biletele de avion rezervate last minute a avut drept efect și o amânare a deciziei de a călători de sărbători. Față de anul trecut, căutările și rezervările pentru călătoriile în perioada Crăciunului și a Anului Nou  sunt mult mai scăzute în acest moment. Specialiștii Vola.ro estimează că foarte mulți dintre cei care vor decide să vină în țară, își vor rezerva biletul de avion cu 1-2 săptămâni înaintea datei de plecare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.