Shadow

Ucraina: hoteluri care se deschid în plin război și care privesc spre viitor

Orașul Lviv, Ucraina, care a fost bombardat de mai multe ori cu rachete de către Rusia de la începutul războiului, în februarie anul trecut, a deschis două noi hoteluri și chiar a organizat câteva mici congrese internaționale în adăposturi subterane. Și, în ciuda incertitudinilor, sunt planificate unele evenimente pentru 2024 și 2025. 

Bombardamente

Cel mai recent bombardament asupra orașului Lviv a avut loc la 6 iulie, când trei rachete rusești au lovit un grup de clădiri rezidențiale și o cazarmă militară, provocând moartea a 10 civili și rănirea a 45 de persoane.

În prezent, hotelurile din Lviv cazează în principal persoanele evacuate din zonele de luptă, voluntari internaționali, brigadieri, jurnaliști străini, diplomați…

Potrivit informațiilor furnizate de Lviv Convention Bureau, orașul are un total de 41 de hoteluri și de 4 și 5 stele.

Ucraina: hoteluri care se deschid în plin război si care privesc spre viitor
O imagine a orașului Lviv, cu primăria în prim-plan. Sursa: Lviv Convention Bureau.

Hoteluri noi și investiții recente

În plus, în timpul războiului, în Lviv au fost deschise două hoteluri noi: Best Western Market Square Hotel și Emily Resort & Spa Hotel. În prezent, „barurile și subsolurile lor au fost transformate în adăposturi antiaeriene pentru civili”, potrivit Lviv Convention Bureau.

Pe de altă parte, chiar înainte de începerea invaziei rusești, în februarie 2022, a fost finalizată renovarea completă a Leopolis Hotel Lviv, deschis de 15 ani în oraș si care aparține unui om de afaceri din Finlanda. „La subsol unde era o un salon de trabucuri, există acum o zonă de depozitare, cu termosuri, generatoare, lămpi reîncărcabile și lumânări”, explică aceleași surse.

Ucraina: hoteluri care se deschid în plin război si care privesc spre viitor
Hotelul Leopolis. Sursa: Lviv Convention Bureau.
Ucraina: hoteluri care se deschid în plin război si care privesc spre viitor
Salonul de trabucuri a hotelului Leopolis, înainte să fie transformată în spațiu de depozitare a materialelor pentru situații de urgență. Sursa: Lviv Convention Bureau.

De la organizarea de congrese la ajutorarea refugiaților de război

Într-un interviu acordat ziarului Kyiv Times în decembrie 2022, proprietarul finlandez al hotelului Leopolis, Victor Hartwall, a declarat: „Este clar că atunci când războiul se va termina și situația se va stabiliza, investitorii vor veni să vadă cum lucrează oamenii aici și cu ce energie și putere.

De fapt, companii cu sediul în Lviv, cum ar fi PCO Global Events sau MMP Forums, care înainte de război erau implicate în organizarea de congrese și convenții în oraș, au înființat centre de ajutor pentru persoanele strămutate de război sau se ocupă de logistica în gări.

Anna Petrova, proprietara MMP Forums și BTL Group, spune: „Cred că, de îndată ce va deveni posibilă găzduirea de grupuri, de îndată ce va deveni posibilă organizarea de târguri comerciale, conferințe și congrese, sectorul MICE va lua avânt. Sunt sigură de asta. Trebuie doar să fim puternici.

Ucraina: hoteluri care se deschid în plin război si care privesc spre viitor
Sosirea refugiaților de război la Arena Lviv. Sursa: Lviv Convention Bureau.

De la afacerea de catering la livrarea de alimente

Pe de altă parte, companiile de catering și restaurantele din oraș s-au orientat și ele către distribuția de alimente. Una dintre acestea este Fest Catering Company, care împreună cu ONG-ul World Central Kitchen (fondat de bucătarul spaniol José Andrés) a reușit să hrănească aproape 35.000 de persoane pe zi în Lviv.

Între timp, stadionul Arena Lviv, una dintre cele mai mari locații din oraș, a trecut de la găzduirea unor evenimente de amploare la transformarea într-un centru pentru persoanele strămutate. Iar Arena Catering, care obișnuia să servească mese pentru meciurile de fotbal, oferă acum livrări de alimente 24 de ore pe zi.

De asemenea, Oficiul de Turism din Lviv a trebuit să își schimbe radical funcțiile la începutul războiului, ajutând la înființarea de adăposturi și centre umanitare, organizând evenimente caritabile pentru a strânge bani pentru Ucraina etc.

Ucraina: hoteluri care se deschid în plin război si care privesc spre viitor
O pană de curent în Lviv din cauza atacurilor rusești. Sursa: Lviv Convention Bureau.

Convenții în mijlocul unui război

Toate acestea, într-un mediu foarte dur, marcat de știrile venite de pe frontul în care luptă familia și prietenii; întreruperile de curent din cauza bombardamentelor; sosirea refugiaților de război; incertitudinea de a ști când și unde va avea loc următorul atac cu rachete rusești…

Și, cu toate acestea, orașul a reușit să organizeze convenții de dimensiuni mici și medii la care au participat delegați internaționali, de exemplu, International Rehabilitation Forum din aprilie anul trecut sau Congresul Forumului urban Lviv, cu 700 de participanți în iunie. Aceste evenimente au avut loc în adăposturi antiaeriene din motive de securitate.

Ucraina: hoteluri care se deschid în plin război si care privesc spre viitor
Forbs Tech Conference, o convenție găzduită la Emily Resort Venue. Sursa: Lviv Convention Bureau.

Chiar și pentru 2024 și 2025 sunt deja programate noi conferințe, spune Yulia Katynska, director adjunct al Lviv Convention Bureau. „Acum toate companiile rezistă, dar războiul se va încheia. Iar Lviv va fi atunci gata să primească din nou organizatori de reuniuni internaționale și delegați”, spune ea. „Paharul este pe jumătate plin, nu pe jumătate gol”, conchide ea.

Mai multe informații în: Ucraina va oferi locații de război ca destinații turistice.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.