Shadow

Valea de Cristal din Cehia: cum se creează o nouă destinație

tradiție veche de 700 de ani care continuă și astăzi cu producția celor mai diverse obiecte din sticlă suflată, care pot fi văzute în timpul vizitelor turistice la fabricele sale, dar și la muzeele și școlile de artă cu aceeași tematică. Toate aceste atracții i-au determinat pe promotorii săi să creeze în 2019 o nouă destinație în Republica Cehă, care este și unică în lume: Valea de Cristal în Boemia de Nord. Directorul său de Turism, David Pastva, explică ce pași au făcut pentru a realiza acest lucru și în ce moment se află în dezvoltarea lor. 

Meșteșugurile vii și populația locală sunt principalele destinații, așa cum spune David Pastva: „Sunt aproximativ  2.500 de companii în regiune care produc cristal, bijuterii, candelabre și iluminat. Producția locală este cartografiată de Centrul de Competență al Cristalului din Cehia și există, de asemenea, instituții de învățământ și științifice care lucrează pe acest subiect de mult timp. Dar cel mai important lucru: există producători pregătiți să primească vizitatori în instalațiile lor„.

Actuala diversitate de producție de sticlă de masă, vase și ulcioare, lămpi, articolele de decorație pentru Crăciun, bijuterii și piese artistice care fac această regiune unică în lume. Fotografie: Matyas Gal.

În anul 2018 a fost întocmit un studiu de definire a primilor pași în crearea noului produs turistic, comandat de Administrația locală, Regiunea Liberec, și dezvoltat de KPMG. Brandul „Valea de Cristal”, după cum a detaliat Pastva, „există deja și era deținută de Preciosa, principala fabrică de sticlă din regiune, dar nu era folosită în scop turistic. Din acest motiv, Regiunea l-a adoptat și a fost prezentat public pentru prima dată în octombrie 2019 în cadrul sărbătorii „Weekend-ul Valea de Cristal”, care a primit peste 20.000 de vizitatori.

Jested, cel mai înalt multe al lanțului cu același nume în nordul Republicii Cehe, este simbolul orașului Liberecși găzduiește în vârful său turnul Jested Tower, cu un hotel și un restaurant în interiorul său.

Anul acesta s-a desfășurat în premieră festivalul de țară „Săptămână Valea de Cristal”, cu expoziții, instalații artifice, conferințe și prezentări de modă în 14 locații din centrul orașului Liberec, care au putut fi parcurse și la bordul Tramvaiului Cristal. După cum a subliniat directorul său de Turism, „a fost prima ediție a acestui eveniment de amploarea care se va repeta în fiecare an, în perioada 28 august – 2 septembrie”.

Pașii următori 

Dar munca lor nu se oprește aici, deoarece, după cum a subliniat Pastva, „lucrăm la înființarea unui centru de vizitatori care să permită această tema publicului larg cu mijloace inovatoare. Acest centru nu va înlocui rolul unui muzeu sau al unei fabrici, dar dorim să ajungem la noi grupuri țintă care nu s-au gândit încă la Boemia de Nord ca următoarea lor destinație”.

Muzeul de Cristal și bijuterii în Jablonec. Fotografie: Johana Antosova.

De asemenea, lucrează, după cum a adăugat el „cu publicul local, pentru că ne dorim ca ei să cunoască mai bine această „comoară” și să se simtă mândri de artă care se produce în regiunea lor. De exemplu, desfășurăm programe pentru școlari: copiii vizitează producătorii de cristale și organizăm concursuri pentru ei și alte activitati centrate pe comunitatea locală”.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.