Shadow

UNWTO: o nouă convocatorie pentru a alege „Cele mai bune sate turistice”

Organizația Mondială a Turismului (UNWTO) a lansat în 2021 inițiativa „Best Tourism Villages” în 2021 cu scopul de a transforma turismului într-un motor pentru dezvoltarea rurală și bunăstatea. UNWTO susține că această activitate poate aduce o schimbare reală în comunitățile locale, deoarece poate crea locuri de muncă, poate ajuta întreprinderile și poate ajuta tradițiile. În acest scop, lansează cea de-a treia convocatorie, care va fi deschisă până pe 23 iunie. 

Până în prezent, peste 70 de sate din aproape 40 de țări au primit această recunoaștere. În plus, alte 40 au fost selectate pentru a participa la programul de modernizare, care le va oferi consultanță de specialitate și oportunități de colaborare.

Pentru a participa la următoarea ediție, țările membre ale UNWTO pot depune până la opt sate prin intermediul administrațiilor naționale de turism. Apelul se va încheia la 23 iunie. Cerarea de inscriere se va încheia la 23 iunie, iar câștigătorii vor fi anunțați până la sfârșitul anului.

„Prin Best Tourism Villages, UNWTO recunoaște acele destinații rurale care au vointă de a transforma turismul într-o sursă de oportunități și bunăstare”, spune secretarul general al UNWTO, Zurab Pololikashvili. 

Fograafie: Satul Rășinari - Wikimedia Commons
Rășinari a fost unul din satele selecționate la a doua ediție Best Tourism Villages.

Ca și in edițiile anterioare, inițiativa are trei componente:

– Recunoaște satele care reprezintă un exemplu de destinație turistică rurală cu atuuri culturale și naturale, care conservă și promovează valorile, produse și stilurile de viață ale comunităților și care au un angajament clar față de inovare și durabilitate.

Selecția se bazează pe o evaluare a resurselor și inițiativelor sale în nouă domenii care acoperă cei trei piloni ai dezvoltării durabile: economic, social și de mediu.

– Programul de îmbunătățire se aplică satelor ca nu îndeplinesc în totalitate criteriile necesare pentru recunoaștere.

– Rețeaua, care oferă un spațiu de schimb de experiență, bune practici și oportunități. Aceasta este formată din reprezentanți ai satelor care au obținut deja această distincție, precum și din cei care participă la programul de îmbunătățire. Din ea vor face parte experți și entități publice și private din sectorul dedicat promovării turismului pentru dezvoltarea rurală.

– Candidaturile vor fi evaluate de un comitet consultativ internațional independent, compus din experți în diferite domenii: conservarea resurselor culturale și naturale, durabilitate, dezvoltarea produselor turistice, marketing sau lanț valoric, printre altele.

Vor fi luate în considerare nouă domenii, inclusiv durabilitatea, infrastructură, conectivitatea și integrarea lanțului valoric al turismului. 

Pe lângă mentoratul individual, satele participante la programul de îmbunătățire se vor alătura și rețelei Best Tourism Villages, care are deja peste 100 de membri în cinci regiuni ale lumii. Încă de la înființare, rețeau a organizat sesiuni de formare și masterclass-uri.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.