Shadow

UNWTO inițiază pașii pentru suspendarea Rusiei ca stat membru

Duminică trecută, secretarul general al Organizației Mondială a Turismului (UNWTO), Zurab Pololikashvili, a cerut prin Twitter statelor membre, ca după invadarea Ucrainei de către Rusia, „să ia în considerare suspendarea calității de membru al Federației Ruse”. Tweet-ul a fost emis din contul său personal, cu design și grafică, dar fără logo-ul UNWTO. După acest apel al său, care a generat confuzie în rândul celor cunosc mecanismele de operare al UNWTO, miercuri Pololishkavili a dat o nouă întorsătură, tot pe Twitter, și a anunțat că după ce unele state membre i-au cerut suspendarea Rusiei, a decis să convoace o ședință extraordinară al Consiliului Executiv din 8 martie, unde se va discuta această problemă

Prin urmare, dacă Comitetul Executiv o consideră, ceea ce va trebui să facă este să convoace o Adunare Generală extraordinară la care propunerea de suspendare trebuie să obțină, pentru a prospera, două treimi din voturile pentru.

În urma cererii mai multor state membre de a lua în considerare suspendarea Rusiei din calitatea de membru al UNWTO, am convocat o reuniune extraordinară a Consiliului Executiv al UNWTO pe 8 martie, pentru a aborda această problemă”, explică Pololikashvili, în ciuda faptului că duminica trecută, el personal a făcut apel la scoaterea Rusiei din această agenție a ONU.

De duminică, Ucraina este una dintre țările care a cerut suspendarea Rusiei la UNWTO, pe lângă Guatemala, Lituania, Polonia și Slovenia, potrivit UNWTO.

„Ofensiva militară Rusiei împotriva Ucrainei contrazice pilonii UNWTO”, subliniază el.

„Sancțiunile sunt bune, dar nu sunt suficiente. Trebuie să acționăm rapid și uniți”, a spus secretarul general într-o declarație pentru Euronews Georgia, pe care a adăugat la tweet. unde a subliniat că nu este acceptabil ca familiile ucrainene în prezent suferă și mor pentru atacul de Vladimir Putin. 

 


În acest sens, el arată că decizia adoptată de UNWTO „va fi un exemplu pentru alte agenții și organizații ale ONU”. „Ceea ce se întâmplă astăzi este inacceptabil pentru orice regiune sau țară”, spune el, adăugând că viața oamenilor este pe primul loc, „și apoi turismul și petrecerea timpului liber”.

Interesant este că nici măcar secretarul general al ONU, Antonio Guterres, nu a cerut Rusiei să se retragă din această organizației, deși a condamnat ferm invadarea Ucrainei către Rusia, membră a Consiliului de Securitate.

Zurab Pololishkavili.

„Astăzi este Ucraina, mâine vor fi alte țări europene sau non-europene. Suntem pentru pace, iar turismul este cea mai bună oportunitate și instrument pentru a crea pacea”, spune el.

Tweet-ul de duminică trecută i-a lăsat neclari pe cei familiarizați cu mecanismele de operare ale UNWTO, din moment ce nici Secretarul General nu poate suspenda un membru, nici statele membre, cu excepția cazului în care se convoacă Adunarea Generală care, în acest caz, ar trebui să fie extraordinară. În fine, astăzi a recurs la o altă modalitate de a lua decizia: o ședință extraordinară a Consiliului Executiv, dar argumentând că alte state membre au cerut suspendarea Rusiei.


Tocmai surse familiare cu UNWTO au confirmat pentru HOSTELTUR că secretarul general nu poate demite un membru al UNWTO și este total neobișnuit ca acesta să încurajeze statele membre să facă acest lucru.

Fostul secretar general al UNWTO, Francesco Frangialli, a fost unul dintre cei surprinși de tweet-ul lui Pololikashvili. „Să declari că agresiunea Rusiei este împotriva intereselor turismului este ceva diferit și este binevenit; dar a revendica dreptul de a suspenda un membru este altceva”, a declarat el pentru HOSTELTUR.

Frangialli a comparat atitudinea lui Pololikashvili cu cea a lui Antonio Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, a cărui agenție este UNWTO. „Guterres a condamnat cu curaj agresiunea Rusiei în Ucraina”, a spus Frangialli, „în ciuda faptului că Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate [ONU]”.

Cu toate acestea, în mesajul său de astăzi, Pololikashvili susține că decizia de a suspenda Rusia din UNWTO poate servi pentru a „a da un exemplu” altor agenții ONU.

Potrivit lui Frangialli, Guterres „a arătat clar că atitudinea Rusiei este împotriva principiilor pe care se bazează Organizația a Națiunilor Unite”, dar s-a oprit aici, a adăugat el, și „nu a acționat împotriva statutelor organizației pentru care este responsabil”.

Mai multe informații în articolul Pololishkavili vrea să suspende calitatea de membru a UNWTO a Rusiei.

 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.