Shadow

Turiștii americani vor putea vizita Europa

Președintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, a asigurat că turiștii americani vaccinați împotriva Covid-19 vor putea călători în țările Uniunii Europene în această vară într-un interviu acordat ziarului The New York Times. 

„Din câte știu, americanii folosesc vaccinuri aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Acest lucru va permite să călătorească și să circule liber”, a declarat politicianul pentru ziarul american.

Von Der Leyen a adăugat: „Pentru că un lucru este clar: cele 27 de state membre vor accepta, necondiționat, pe toți cei care sunt vaccinați cu vaccinuri aprobate de EMA”.

EMA a aprobat vaccinurile dezvoltate de companiile farmaceutice Moderna, Pfizer, BioNTech și Johnson & Johnson, cele trei care sunt administrate în Statele Unite.

Președintele CE nu a oferit o dată exactă sau mai multe detalii despre această deschidere către turismul american a persoanelor complet vaccinate și a subliniat că ultimul cuvânt va fi luat întotdeauna de către țări în mod individual. 

Imagini cu călători realizând checkin-ul în Aeroportul Internațional O’Hare din Chicago înainte de plecare. EFE/Tannen. Maury/Fișier.

Ceea ce a subliniat Von Der Leyen este că țara din America de Nord este „pe punctul” de a obține imunitatea la mijlocul lunii iunie, cu vaccinarea a 70% din populație adultă.

Declarațiille politicianului european pentru ziarul american coincid cu ultima fază preliminară pentru ca instituțiile europene să înceapă negocierea implementării unui certificat comunitar de vaccinare.

Parlamentul European dorește să aprobe proiectul final al acestui certificat comunitar în sesiunea sa plenară din iunie, astfel încât un test pilot al documentului să fie lansat la începutul lunii respective și să fie complet disponibil până la sfârșit, pentru a contribui astfel la promovarea campaniei de turism de vară.

Pe 17 martie, CE a prezentat certificatul digital cu intenția ca acesta să fie gata înainte de vară pentru a putea reactiva călătoriile până atunci, un obiectiv împărtășit de sectorul aviației, care solicită statelor membre o agilitate maximă pentru aprobare și implementare.

Executivul comunitar a asigurat că dorește să fie recunoscute doar vaccinurile autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului, deși a subliniat că va acorda permisiunea guvernelor să accepte alte vaccinuri, cum ar fi rusescul Sputnik V sau chinezescul Sinopharm.

Potrivit unor surse comunitare de la acea vreme, Bruxelles și-a arătat disponibilitatea de a colabora cu țări terțe cu certificate similare (cum ar fi Statele Unite), deși sursele menționate nu credeau că acordurile privind interoperabilitatea documentului ar putea fi încheiate înainte de vară.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.