Shadow

Turismul internațional crește cu 130% în ianuarie, dar este încă departe de 2019

2022 a început cu o performanță „mult mai bună” în ceea ce privește turismul internațional, în ciuda variantei omicron, întrucât s-a înregistrat o creștere cu 130% a sosirilor de turiști la nivel mondial. Potrivit celor mai recente date de la Organizația Mondială a Turismului (UNWTO), „cele 18 milioane de vizitatori în plus, înregistrați la nivel mondial în prima lună a acestui an, echivalează cu creșterea totală înregistrată în tot anul 2021”. Cele mai bune rezultate se văd în Europa și America. Agenția recunoaște că invazia Ucrainei de către Rusia „adaugă tensiune la incertitudinile economice” și asta limitează previziunile pentru restul anului. 

 

Cel mai recent Barometru UNWTO detaliază că sosirile de turiști în ianuarie 2022 au crescut cu 130%, dar cifra este încă cu 67% sub nivelul pre-COVID, după ce s-a situat la -60% în ultimul trimestru al anului 2021. Acest comportament „urmează o scăderea masivă de 71% înregistrată pe parcursul întregului an 2021”. 

 

Toate regiunile lumii s-au bucurat de o revenire în ianuarie 2022, față de un 2021 slab, dar Europa și Americile au fost cele care au prezentat cele mai „puternice” recultate. 

 

Europa a primit de trei ori mai multe sosiri internaționale decât în ianuarie 2021 (+199%), iar America și-a dublat sosirile (+97%), potrivit UNWTO. În comparație cu 2019, acestea sunt cele două regiuni care înregistrează cele mai mici scăderi: -53%, respectiv -52%. 

 

Orientul Mijlociu (+89%) și Africa (+51%) au înregistrat și ele o creștere în ianuarie 2022, dar scăderea față de 2019 este mai mare: -63%, respectiv -69%. Asia și Pacific au înregistrat o creștere de 44% de la an la an, care ar fi putut fi mai mare, deoarece mai multe destinații au rămas închise călătoriilor neesențiale. În consecință, regiunea înregistrează cea mai mare scădere a sosirilor internaționale din 2019 (-93%). 

Variația sosirilor față de 2019. Sursă: UNWTO.

 

Pe subregiuni, cele mai bune rezultate au fost prezentate în Europa de Vest, de patru ori numărul de sosiri înregistrate în ianuarie 2022 față de datele din 2021, dar cu 58% mai puțin decât în 2019, potrivit UNWTO. Atât Caraibe (-38%) cât și sudul Europei mediteraneene (-41%) au înregistrat cele mai rapide rate de recuperare comparativ cu 2019. 

 

Mai multe insule din Caraibe, precum și din Asia și Pacific, împreună cu câteva destinații mici din Europa și America Centrală au cele mai bune rezultate comparativ cu 2019: Seychelles (-27%), Bulgaria și Curaçao (ambele -20%), El Salvador (-19%), Serbia și Maldive (ambele -13%), Republica Dominicană (-11%), Albania (-7%) și Andorra (-3%). Bosnia Herțegovina (+2%) a depășit chiar și nivelurile pre-pandemie. 

 

Dintre principalele destinații, Turcia și Mexic au înregistrat scăderi de 16%, respectiv 24% față de 2019. 

 

Războiul schimbă perspectivele

Pe parcursul acestui 2022, turismul internațional este de așteptat să-și „continue recuperarea treptată”, după doi ani afectați de pandemia de coronavirus. În prezent, există 12 destinații care nu au restricții legate de COVID-19 și există un număr tot mai mare de țări care relaxează restricțiile de călătorie „ceea ce ajută la eliberarea cererii reținute”. 

 

Dincolo de eliberarea cererii reprimate, războiul din Ucraina ridică noi provocări și modifică previziunile inițiale, întrucât UNWTO subliniază că, pe lângă impactul asupra mediului economic, ar putea impiedica recuperarea încrederii la nivel mondial. 

 

Piețele sursă din SUA și Asia, care au început să se deschidă ar putea fi afectate în special atunci când vine vorba de călătorii în Europa, deoarece aceste piețe sunt din punt de vedere istoric mai precaute la riscuri. 

Fotografie: Adobe Sotck.

 

Interdicția de operare impusă de multe țări europene companiilor aeriene ruse și închiderea spațiului aerian „afectează călătoriile interne pe continent”, iar devierile în zborurile pe distanțe lungi între Europa și Asia de Est, „se traduc în zboruri mai lungi și costuri mai mari”, având un impact asupra deciziei de călătorie. 

 

UNWTO avertizează că, dacă acest conflict se prelungește, cel puțin 14 miliarde de dolari (12,7 de miliarde de euro) din veniturile din turismul global ar putea fi pierdute, întrucât Rusia și Ucraina, în 2020, au reprezentat împreună 3% din cheltuielile globale pentru turismul internațional. Importanța ambelor piețe este semnificativă pentru țările vecine, dar și pentru destinațiile europene de soare și plajă. 

 

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) estimează că creșterea economică globală din acest an ar putea fi cu peste 1% mai mică decât se prognoză anterior, în timp ce inflația, deja ridicată la începutul anului, ar putea crește cu cel putin 2,5%. Creșterea recentă a prețurilor petrolului și creșterea inflației duc la scumpirea serviciilor de cazare și transport, adăugând o presiune suplimentară asupra întreprinderilor, asupra puterii de cumpărare a consumatorilor ți asupra economiilor, conchide UNWTO. 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.