Shadow

Turismul european face un apel pentru a evita haosul de Crăciun

Asociațiile majore din sectorul turistic european (ETOA, HOTREC, ECTAA, WTTC) și-au unit vocea într-o declarație comună publicată vineri, pentru a cere autorităților să-și corecteze politicile de mobilitate și „să evite haosul călătoriilor în această sărbătoare de Crăciun. 

 

Organizațiile deplâng că „călătoriile europene sunt din nou în așteptare” din cauza deciziilor „eratice și nesăbuite” ale guvernelor de a reintroduce restricții asupra călătorilor vaccinați, în ciuda dovezilor științifice că acestea nu au niciun impact asupra răspândirii variantei Omicron în Europa. 

 

Ei critică că aceste decizii „au spulberat planurile nenumăratelor persoane care speră să treacă granițele pentru a-și vedea prietenii și familia în perioada sărbătorilor și pun din nou în pericol financiar agenții și operatorii”. 

 

Acestea avertizează că „modificarea restricțiilor de călătorile cu foarte puțin timp înainte slăbește încrederea în călătorii și subminează toate eforturile care au fost depuse până acum, inclusiv certificatul digital COVID al UE, pentru a ridica restricțiile de circulație pentru persoanele vaccinate și recuperate. 

 

Din acest motiv, asociațiile îndeamnă guvernele să urmeze concluziile Consiliului European din 16 decembrie pentru a „continua eforturile coordonate pentru a răspunde evoluțiilor bazate pe cele mai bune dovezi științifice disponibile”. 

 

Un nou ghid de la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) publicat joi indică faptul că varianta Omicron este acum prezent în Europa, iar infecțiile se datorează în principal transmiterii comunitare și nu călătoriilor. 

 

ECDC recomandă consolidarea intervențiilor non-farmaceutice (ISFL), cum ar fi evitarea adunărilor mari publice sau private, promovarea folosirii măștilor, munca la distanță, printre altele; și nu există nicio recomandare pentru reintroducerea restricțiilor de călătorie. 

Asociațiile indică faptul că noile restricții din cauza variantelor Omicron subminează eforturi precum certificatul COVID.

 

Este o recomandare care este în concordanță cu evaluarea anterioară conform căreia restricțiile de călătorie sunt ineficiente în reducerea transmiterii virusului, a spitalizărilor sau a deceselor. 

 

Comunicatul amintește că vacanțele de Crăciun și de iarnă la schi reprezintă o parte foarte importantă a sezonului turistic. 

 

Conform datelor Eurostat 2018-19, 33,7% din totalul înnoptărilor în unitățile de cazare din cele 27 de țări au fost în sezonul de iarnă (între noiembrie și aprilie). În iarna 2020-2021 acestea au fost reduse cu 71% față de iarnă 2018-19. 

 

De asemenea, amintiți-vă că aceasta este o perioadă cheie pentru a planifica următoarea vacanță de vară. „Cu restricții de călătorie iregulare, Europa va rata din nou un sezon turistic important„, au concluzionat în comunicat. 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.