Shadow

TUI pierde peste 3 miliarde de euro în 2020 din cauza restricțiilor de călătorie

Grupul german de turism TUI Group a prezentat săptămâna trecută rezultatele corespunzătoare întregului său an 2019-2020, în care a avut o pierdere netă imputabilă de 3.148,4 milioane de euro, comparativ cu profitul de 416,4 milioane de euro pe care l-a obținut cu an mai devreme, din cauza restricțiilor de călătorie din cauza pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, operatorul turistic vede deja „lumina de la capătul tunelului” în criza coronavirusului și consideră că perspectivele pentru turism și grup pentru 2021 „sunt bune”. „Suntem foarte bine poziționați pentru a relua operațiunile la scară largă de îndată ce restricțiile sunt ridicate și destinațiile sunt redeschise”, a declarat Fritz Joussen, CEO al TUI. Tocmai, acum două săptămâni, compania era optimistă după semnarea celui de-al treilea pachet de ajutor de 1,8 miliarde €, așa cum a informat evisionturism

 

Deși primele cinci luni ale anului fiscal 2020 (octombrie 2019 – februarie 2020) au început bine pentru TUI, rezervările crescând cu 14% în ianuarie, izbucnirea pandemiei la jumătatea lunii martie și restricțiile continue de călătorie au afectat afacerile grupului. 

 

Astfel, cifra de afaceri a scăzut brusc, cu 58%, în acest ultim an, care s-a încheiat în septembrie, la 7.943,7 milioane de euro. 

 

De asemenea, a suferit o pierdere operațională (Ebit) de 2.972,4 milioane de euro, comparativ cu un profit de 768,7 milioane de euro în anul precedent. 

Birourile centrale ale TUI.

 

TUI, care a redus personalul cu 32,4%, la 48.330 de angajați la sfârșitul lunii septembrie, avea datorii financiare nete de 6.420,9 miloane de euro (-909,7 milioane de euro cu un an mai devreme).

 

Grupul german de turism a primit ajutoare de stat în valoare de 4,8 miliarde de euro. Din acest motiv, compania a anunțat că va reduce costurile începând din 2023 cu 400 de milioane de euro, în loc de 300 de milioane de euro pe care le plănuise anterior. 

 

Această economie anuală suplimentară de 100 de milioane de euro va fi realizată prin digitalizarea și reducerea flotei de aeronave. 

 

„Măsurile de reducere a costurilor și asigurarea lichidității și modelul nostru flexibil de afaceri au ajutat grupul să ghideze criza. TUI este pregătit pentru o reluare rapidă și cu succes a călătoriilor imediat ce destinațiile vor fi redeschise. Perspectiva vaccinurilor de la începutul anului va crește semnificativ cererea de vacanțe de vară în 2021. Suntem pregătiți pentru un nou început după criza”, a spus Joussen. 

 

În acest sens, CEO-ul TUI reamintește că grupul se afla într-o situație bună înainte de criză și că va reveni la puterea sa cât mai curând posibil. „Piața este intactă, modelul nostru de afaceri este o dovadă pentru viitor și cererea clienților este acolo„, a remarcat Joussen. 

 

În acest moment, a influențat faptul că turismul internațional se consolidează în sudul zonei euro și în Africa de Nord „într-un mod special”. 

 

Prognozele pentru 2021

Potrivit lui Joussen, în acest moment nu este posibil să se faca previziuni fiabile pentru 2021 din cauza „incidenței continue a infecțiilor”, ceea ce duce la blocaje și a faptului că există puține coridoare de deplasare. 

 

De asemenea, a avansat că rezervările totale pe toate piețele pentru iarna 2020-21 au scăzut cu 82% față de anul precedent, în conformitate cu capacitatea redusă. Între timp, prețurile medii sunt cu 4% mai mari. 

 

În ceea ce privește rezervările pentru vara anului 2021, acestea sunt cu 3% mai mari decât pentru vara obișnuită a anului 2019, în timp ce prețurile medii pentru programul de vară din 2021 sunt în prezent cu 14% mai mari decât cele din anul 2020, când TUI a fost nevoit să ofere reduceri semnificative. 

 

Viziune pozitivă

Pentru TUI Group, 2021 va fi un an de tranziție pentru turism, în timp ce se așteaptă ca în 2022 nivelurile anterioare crizei de sănătate să se recupereze. 

 

Astfel, el a prezis că turismul va continua să fie o industrie „în creștere pe termen lung”. În acest sens, el a detaliat importanța pachetelor de tururi în reluarea activității turistice, în timp ce și-a arătat încrederea că navele de croazieră vor experimenta o reluare completă a activității, de îndată ce vaccinurile vor fi disponibile pe scară largă. 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.