Shadow

Salariile mici lasă 35 de milioane de europeni fără vacanțe

Un total de 35 de milioane de europeni cu venituri mici nu își pot permite să plece în vacanță în această vară. În România, 86,8% din persoanele aflate în risc de sărăcie nu vor putea să-și facă bagajele anul acesta pentru a pleca în vacanță, ceea ce plasează țara pe locul doi în Uniunea Europeană (UE) cu cel mai mare procent de oameni care nu își pot permite o vacanță, depășită doar de Grecia cu 88,9%., potrivit unui raport publicat de Confederația Europeană a Sindicatelor (CES). 

 

Raportul subliniază faptul că, deși accesul la vacanțe pentru europeni a crescut în ultimul deceniu, majoritatea familiilor cu venituri mici sunt încă excluse de la posibilitatea de a se bucura de aceste zile de agrement. 

 

„O vacanță nu ar trebui să fie un lux pentru câțiva. În timp ce mulți muncitori se bucură de timpul liber cu prietenii și familia, milioane pierd această oportunitate din cauza salariilor mici”, spune secretarul general adjunct al CES, Esther Lynch. 

 

Astfel, în timp ce 28% dintre cetățenii UE nu își pot permite să petreacă o săptămână de vacanță departe de casă, cifra crește la 59,5% pentru persoanele al căror venit este sub pragul de risc al sărăciei (60% din venitul mediu). 

Turiști în aeroport.

 

În termeni procentuali cele mai proaste date se înregistrează în Grecia, unde 88,9% din persoanele aflate în risc de sărăcie nu pot pleca în vacanță, urmată de România (86,8%), Croația (84,7%), Cipru (79,2%) și Slovacia (76,1%). 

 

În termeni absoluți, Italia (7 milioane) și Spania (4,7 milioane), care conduc clasamentul persoanelor care nu își permit o vacanță, sunt urmate de Germania (4,3 milioane), Franța (3,6 milioane) și Polonia (3,1 milioane). 

 

Raportul constată, de asemenea, că deși mulți dintre europenii cu venituri sub 60% din venitul mediu sunt șomeri sau pensionari, acest grup include, de asemenea, „milioane de muncitori cu salarii mici, în special cei care câștigă salariul minim legal”

 

„Salariul minim lasă muncitorii din cel puțin șaisprezece state membre al Uniunii Europene în pericol de sărăcie”, avertizează documentul. 

 

Creșterea decalajului

Raportul se referă la analiza datelor Eurostat pregătite de ETUC și Institutul Confederației Sindicale Europene (ETUI), care relevă că decalajul în accesul la vacanțe între bogați și săraci este în creștere

 

După cum subliniază, inegalitatea în concedii a crescut în 16 state membre în ultimul deceniu între cei cu venituri sub 60% din venitul mediu și cei cu venituri peste acel prag. Și ilustrează cu un exemplu: în România, 86,8% dintre persoanele aflate în risc de sărăcie nu își pot permite un concediu, dar în rândul celor care nu se află în această situație procentul scade la 46,7%. Acest decalaj de 40,1 puncte a crescut cu 7,1 din 2010. 

 

Cele mai mari decalaje dintre cele două grupuri se găsesc în Croația (43,2 puncte procentuale), Grecia (43 puncte), Bulgaria (42,4 puncte), Republica Cehă (41,1 puncte), Franța (40,4 puncte) și România (40,1 puncte). 

 

„Creșterea inegalității în ceea ce privește vacanțele arată cum beneficiile creșterii economice în Europa din ultimul deceniu nu au fost împărțite în mod echitabil”, concluzionează Lynch. 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.