Shadow

O posibilă erupție în Islanda ar putea afecta zborurile

O eventuală erupție vulcanică în Islanda nu ar afecta zborurile comerciale din Europa, așa cum s-a mai întâmplat în trecut. Deocamdată, autoritățile insulei au declarat stare de urgență la nivel național din cauza erupției iminente a unui vulcan de lângă Grindvak, unde au fost înregistrate aproximativ 800 de cutremure între miezul nopții de vineri și ora 14:00 a zilei de sâmbătă. 

Aparent, această serie lungă de cutremure, care se datorează unei mișcări mari de magmă în adâncime, ar putea fi preludiul unei erupții vulcanice majore. Și, în funcții de cum se vor desfășura evenimentele, situația ar putea afecta transportul aerian european, așa cum s-a mai întâmplat. Puteți urmări evoluția crizei pe această hartă elaborată de Verdur.

Va afecta erupția din Islanda zborurile?
Un vulcan din Islanda se află în erupție. Sursă: Adobe Stock.

Mai exact, regiunea afectată de descoperirea magmei care se deplasează la 800 de metri sub suprafață este regiunea Fagradalsfjall din sud-vestul țării. În special, zona din jurul orașului Grindabvik, care se află la aproximativ 56 km sud-vest de capitala Reykjavik. Prin urmare, autoritățile au avertizat că probabilitatea unei erupții vulcanice este ridicată și ar putea avea loc „în doar câteva zile”.

Biroul meteorologic islandez spune că există o „probabilitate semnificativă a unei erupții vulcanice în următoarele câteva zile”. 

Potrivit The Times, autoritățile islandeze au declarat „faza de urgență”, iar Grindavik este evacuat ca măsură de precauție; de fapt, toate drumurile către oraș sunt închise, ir vizitatorii sunt avertizați să nu se apropie de zonă. Dacă veți călători în Islanda, iată ce trebuie să știți.

De menționat că Laguna Albastră, una dintre cele mai populare atracții turistice ale Islandei, situată la doar 6 kilometri nord de Grindavik, rămâne închisă din cauza sutelor de mini-seisme care au avut loc în ultimele zile și care au dat alarma cu privire la o posibilă erupție vulcanică.

Ce trebuie să știți despre riscul de cutremur din Islanda

Este sigur să zbori în Islanda acum?

Nu există restricții oficiale din partea Ministerului Afacerilor Externe, dar semnele de activitate vulcanică au crescut peste nivelul normal în peninsula Reykjanes, iar orașul Grindavik a fost evacuat. Astfel, există un risc în regiunea afectată, dar nu și pe întreaga insulă.

Va avea loc o erupție vulcanică în Grindavik?

Biroul meteorologic a declarat sâmbătă, 11 noiembrie, la ora 18.00, ca o „deformare a solului” în apropierea orașului Grindavik, despre care se crede că este un canal de magmă, indică faptul că probabilitatea unei erupții vulcanice este foarte mare.

Cât timp va fi închisă Laguna Albastră?

Aceasta va rămâne închisă până la 19 noiembrie, ora 7.00, după cum a anunțat conducerea, deși închiderea poate fi prelungită. În cea mai recentă actualizare, Blue Lagoon spune că nivelul de risc indică un „pericol în creștere”.

Sunt cutremurele comune în Islanda?

Da, printre cele mai recente, un cutremur cu magnitudinea 5,4 a lovit sudul peninsulei la 31 iulie 2022, provocând pagube moderate. La 29 mai 2008, o pereche de cutremure cu magnitudinea 6,1 a lovit Islandia între orașele Hveraerdi și Selfoss, în apropiere de capitala Reykjavik. Nu au fost raportate victime, dar 36 de persoane au fost rănite.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.