Shadow

Peste 38 de milioane de europeni nu-și permit concedii

O săptămână de vacanță este un lux pe care peste 38 de milioane de oameni din Europa nu și-l pot permite, în ciuda faptului că lucrează, potrivit unui studiu al Confederației Europene a Sindicatelor (CES), care analizează plecările efectuate între 2019 și 2020 în statele Uniunii Europene

 

„Vacanțele nu ar trebui să fie un lux, deoarece sunt cruciale pentru asigurarea sănătății și bunăstării lucrătorilor”, a declarat secretarul general adjunct al CES, Esther Lynch, într-un comunicat. 

 

El a mai menționat că „UE și guvernele naționale au responsbailitatea de a proteja negocierile colective ca fiind cea mai buna modalitate de a se asigura că lucrătorii se pot bucura de viață, mai degrabă decât pur și simplu să supraviețuiască. 

 

Raportul susține că proporția populației care nu poate plăti pentru câteva zile libere a crescut în mai mult de jumătate din statele Uniunii Europene din 2019, iar cea a muncitorilor a crescut în 11 țări. 

 

Cifrele se bazează pe o analiză a microdatelor Eurostat realizată de Institutul European al Sindicatelor, un centru de cercetare independent al CES. 

 

România, cu 47%; Grecia, cu 43,4%; Lituania, cu 41%, si Croația cu 39,7%, au fost țările cu cea mai mare proporție de lucrători din populația lor care nu și-au putut permite o săptămână de vacanță în 2020, potrivit rezultatelor studiului. 

Sindicatele susțin că vacanțele sunt fundamentale pentru a asigura sănătatea și bunăstarea.

 

Țările cu cele mai mari creșteri procentuale ale muncitorilor care nu au putut pleca pentru o săptămână în vacanță între 2019 și 2020 au fost Lituania, cu o creștere de 12,4%; Bulgaria, cu 4,8%, și, respectiv, Grecia, cu 2,1%. 

 

În ceea ce privește cifrele totale, datorită populației mai mari, se estimează că Italia, cu opt milioane; Spania, cu 4,6 milioane, și Franța, cu 4,1 milioane, au avut cel mai mare număr total de angajați care nu s-au putut bucura de o săptămână de vacanță în 2020. 

 

Aceste țări au fost urmate de România, cu 3,9 milioane, și de Grecia, cu 1,6 milioane de muncitori, care nu au putut realiza o ieșire în vara anului 2020 din situației lor economice.

 

Potrivit Confederației Europene a Sindicatelor, aceste date au coincis cu creșterea profiturilor companiilor europene, ceea ce înseamnă că directorii și acționării au acumulat mai mulți bani în detrimentul muncitorilor europeni. 

 

„Creșterea inegalității în ceea ce privește vacanțele arată că economia europeană nu funcționează pentru muncitori”, a adăugat Esther Lynch în declarația sa. 

 

Și a avertizat că „fără o creștere echitabilă a salariului, oamenii de afaceri și politicienii se vor trezi întorcându-se din propriile vacanțe de vară pentru a face față unei toamne de furie urmată de o iarnă a nemulțumirii”. 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.