Shadow

Pasagerii pot reclama companiilor aeriene care zboară în numele companiilor europene

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu sediul la Luxemburg, a permis călătorilor să solicite despăgubiri pentru întârzierile sau anulările de zboruri de la companiile aeriene din afara UE care operează în numele companiilor aeriene din țările membre ale blocului european, printr-o hotărâre care a stabilit jurisprudența în aceste cauze care întărește drepturile pasagerilor de transport aerian. Cu alte cuvinte, directiva europeană va fi aplicabilă companiilor din țări terțe atunci când zboară în numele companiilor din UE27. 

CJUE a susținut că, companiile aeriene din afara UE sunt în mod egal răspunzătoare de despăgubirile pentru întârzieri sau anulări. Cazul specific a vizat trei pasageri care au făcut o singură rezervare la Lufthansa printr-o agenție de turism pentru un zbor pe ruta de la Bruxelles la San Jose în Statele Unite. Zborul a fost operat în întregime de United Airlines, partener al companiei aeriene germane în alianța Star Alliance.

Cei trei călători au ajuns la destinație cu o întârziere de 223 de minute (mai mult de trei ore), pentru care au dat ulterior în judecată United Airlines la un tribunal olandez pentru despăgubiri.

CJUE a susținut reclamația și a spus că operatorul american ar putea, la rândul său, să ceară despăgubiri de la terți.

„Pasagerii unui zbor întârziat pot cere despăgubiri de la o companie aeriană din afara UE atunci când acea companie aeriană operează întregul zbor în numele unei companii aeriene din UE”, au spus judecătorii. 

„Compania aeriană care operează (United Airlines) care este obligată să despăgubească un pasager își păstrează dreptul de a cere despăgubiri de la orice persoană, inclusiv de la terți, în conformitate cu legislația națională aplicabilă”, au adăugat aceștia în hotărârea lor.

 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.