Shadow

Nouă țări UE solicită măsuri pentru recuperarea turismului în această vară

Nouă țări membre ale UE, inclusiv România, au solicitat luni Uniunii Europene un plan pentru a oferi sprijin economic sectorului turistic, foarte afectat de oprirea activității din cauza coronavirusului și de o armonizare europeană a criteriilor de mobilitate în fața sezonului înalt al verii. 

 

„În țările noastre turismul constituie o industrie strategică”, au indicat Bulgaria, Cipru, Franța, Grecia, Malta, Italia, Portugalia, România și Spania într-o scrisoare prezentată în aceeași zi în care miniștrii industriei UE au organizat o conferință telematică și în care solitică „măsuri coordonate și diferențiate pe termen scurt și lung pentru a sprijini financiar industria”. 

 

Acest grup de state, a cărui populație combinată depășește 200 de milioane de oameni, subliniază că sectorul turistic reprezintă mai mult de 10% din PIB-ul UE și aproape 12% din piața sa de muncă și solicită ca planul european de relansare economică să includă „un sprijin puternic pentru turism și care recunoaște existența anumitor teritorii cu specific”. 

 

De asemenea, solicită „reguli omogene” privind mobilitatea atât cu avionul, cât și cu nava și „pentru a garanta călătoriile neîntrerupte” în zona economică europeană. 

 

Acest plan care nu se se traduce în cifre, ar servi, de asemenea, pentru a oferi o soluție „nevoilor specifice ale anumitor teritorii, inclusiv a regiunilor și insulelor ultraperiferice”, cum ar fi Insulele Canare, Madeira sau Guadalupe, și ar garanta mobilitatea intraeuropeană prin sprijinirea companiilor aeriene și stabilesc standarde comune de securitate”, se adaugă în scrisoare. 

 

Inițiativa miniștrilor din aceste nouă țări se bazează pe declarațiile comisarului european pentru piața internă Thierry Breton, despre care s-a informat în știrea Bruxelles intenționează să aloce turismului până la 25% din fondul de recuperare, care citează un document de două pagini și care a cerut în mod repetat un plan puternic de stimulare a economiei în general și a turismului în special. 

„Turismul este prima industrie europeană”, a declarat Breton vineri, într-o conferință video în fața Parlamentului European, în care a subliniat că redresarea economică a sectorului va necesita „un plan foarte solid” cât mai curând posibil, deoarece „se apropie vara și sezonul este decisiv”. 

 

„90% dintre companiile turistice sunt IMM-uri, iar eforturile noastre trebuie să meargă către ele. Trebuie să existe finanțare directă și nu împrumuturi”, a adîugat comisarul francez. 

 

Astfel, cele nouă capitale solicită ajutor sectoarelor cele mai efectate din turism pentru a evita „criza de lichiditate într-o criză de solvabilitate” și susțin că UE trebuie să permită acces la „fonduri” pentru „a asigura supraviețuirea afacerii și a locurilor de muncă pe perioada crizei”.

 

Aceștia pledează, de asemenea, pentru o recuperare durabilă și ecologică pentru sectorul turismului, în conformitate cu interesele strategice pe termen lung ale UE și menționează în mod specific importanța sprijinirii sectorului aerian cu lichiditate. 

 

„Transportul aerian este esențial pentru turism. Companiile aeriene ar trebui să primească un sprijin specific pentru a le garanta viabilitatea. Mobilitatea trebuie să garanteze siguranța și să genereze încredere în călători. Prin urmare este necesar să existe măsuri de securitate la nivel european, omogene și împărtășite de statele membre”, a declarat în intervenția sa ministrul spaniol al turismului, Reyes Maroto. 

 

În cadrul reuniunii de miniștrii ai turismului european de luni, nu s-a ajuns la niciun acord, nici de punct de vedere al ajutorului, nici al coordonării, iar presedinția croată s-a limitat să compileze într-o declarație unele dintre intervenții, precum cea a Italiei care a solicitat să se poată călători prin „coridoare turistice” între țările UE și cu supravegherea epidemiologilor. 

 

Întâlnirea virtuală a avut loc după ce unele țări au început deja pună o dată la eliminarea treptată a măsurilor restrictive împotriva COVID-19 cu aproape nicio coordinare între capitale, nici măcar pentru recuperarea turismului din această vară. 

 

Austria, de exemplu, a anunțat că își va redeschide treptat frontierele cu Germania și Republica Cehă, în ciuda faptului că țara respectivă a înregistrat un focar important de contagiune la începutul pandemiei în stațiunea de schi Ischgl, în timp ce ministrul german pentru afaceri externe Heiko Maas a declarat săptămânalului „Bild” că „o cursă europeană pentru a vedea cine permite turismului să călătoreasca mai devreme ar duce la riscuri inacceptabile”. 

 

„Cât mai repede posibil, dar cât se poate de responsabil”, a rezumat ministrul german. 

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.