Shadow

Monumente renăscute din propia cenușă care atrag milioane de turiști

Catedrala Notre Dame din Paris a fost, până săptămâna trecută, cel mai vizitat monument din lume, cu aproximativ 14 milioane de vizite pe an. La doar 24 de ore după incendiul care a devorat această bijuterie a goticului francez, au început deja să se mobilizeze resurse economice pentru reconstrucția sa. Aceasta va deschide dezbaterea veșnică cu privire la operele originale și copii: va fi făcută o reproducere exactă? Va avea aceeași valoare arhitectonică? Vor trezi emoții identice între oameni elementele replicate? În orice caz, nu va fi primul monument care renaște din cenușa sa. 

De fapt, pe parcursul secolului XX și începutul secolului XXI găsim numeroase exemple de monumente care au fost reconstruite total sau parțial, în funcție de nivelul de distrugere la care au fost supuse din cauza diferitelor cauze: incendiibombardamente sau chiar reforme 

De exemplu, în 1902 s-a prăbușit turnul Campanilei din Veneția, în piața San Marco, când au încercat să construiască un lift înăuntru. Din vechea clădire, originară din secolul al XV-lea, a rămas doar o grămadă de moloz.

Deasupra, rămășițile Campaniliei originale din San Marco, în 1902. Mai jos putem vedea reconstrucția actuală, care datează din 1912, deși mulți oameni un cunosc acest fapt.
Deasupra, rămășițile Campaniliei originale din San Marco, în 1902. Mai jos putem vedea reconstrucția actuală, care datează din 1912, deși mulți oameni un cunosc acest fapt.

Bombardamentele asupra orașelor europene efectuate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au distrus numeroase monumente și centre istorice din Germania, Polonia și republicele baltice. 

La sfârșitul războiului, a început o reconstrucție a clădirilor istorice în mai multe locuri. Și astăzi, multe cartiere „vechi” care atrag milioane de vizitatori sunt în mare parte reconstrucții care au avut loc după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Exemple sunt Palatul Regal și orașul vechi din VarșoviaFrankfurt/Main, Palatul Regal din Vilnius în Lituania, biserica Frauenkirche din Dresda, Germania, mănăstirea Montecassino din Italia…

Biserica Frauenkirche din Dresden înainte de Al Doilea Război Mondial, în ruine în 1942, și după reconstruire (1994-2005).
Biserica Frauenkirche din Dresden înainte de Al Doilea Război Mondial, în ruine în 1942, și după reconstruire (1994-2005).
Orașul vechi din Varșovia, după ce a fost distrus în război….
Orașul vechi din Varșovia, după ce a fost distrus în război….
… Și replica care a fost construită după Al Doilea Război Mondial.
… Și replica care a fost construită după Al Doilea Război Mondial.

Schloss din Berlin

La această listă de monumente renăscute se va adăuga replica Palatului Real sau Schloss din Berlin, o clădire maiestuoasă care a fost bombardată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și apoi complet demolată în anii 1950.

Lucrările noului Schloss au început în 2013, cu un buget de 800 de milioane de euro. Fațada clădirii noi va fi exact aceeași cu cea a Palatului Regal, deși în interior are o structură diferită și mult mai funcțională, deoarece va găzdui viitorul muzeu Forum Humboldt.

Detaliile proiectului de reconstrucție al Schloss Berlin pot fi consultate la acest link.

 

Coreea de Sud

Un alt caz important este reconstrucția Palatului Changgyeon din Coreea de Sud. Acest complex a fost format din 330 clădiri si temple, distruse în cea mai mare în timpul ocupației japoneze.

În 1990, guvernul sud-coreean a decis să efectueze lucrările de reconstrucție, astfel încât complexul istoric și-a recuperat forma originală. Lucrările sunt încă în desfășurare, deși mai multe părți au fost deja reconstruite, ca ușa principală de acces.

 

Iar acum … Notre Dame 

După incendiul Catedralei Notre Dame, care a început la ora șapte după-amiaza, luni 15 aprlie, pompierii din Paris au declarat că focul a fost stins complet marți, la ora 9:50.

Din acest moment, vor fi făcute analize pentru a determina amploarea distrugerii și modul în care aceasta a afectat structura principală a clădirii. Președintele francez Emmanuel Macron, a promis ca va fi reconstruită.

Mai multe averi din Franța și-au anunțat deja dorința de a dona bani pentru a ajuta la reconstruiea catedralei.

Primăria Parisului pregătește, de asemenea, o „conferință internațională a donatorilor” pentru a strânge fonduri pentru reconstrucția Notre Dame.

 

Tendința

În orice caz, un fenomen care depășește construirea de replici a monumentelor, palatelor, peșterilor preistorice, nave mitice… Turismul copiilor poate avea multe avantaje din punct de vedere pedagogic, deși poate fi împrumutată și o excesivă artificialitate și trivializare, potrivit experților.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.