Shadow

Managerii lui Thomas Cook achitați de responsabilitatea falimentului

23 septembrie 2019, CEO-ul turoperatorului Thomas Cook, Peter Frankhauser, anunța intrarea în lichidare forțată a companiei, reprezentând astfel cel mai mare faliment turistic din istorie. Mai mult, doi ani mai târziu, o investigație a Serviciului de Insolvență, organismul de control al falimentelor al guvernului britanic, a decis acum că directorii turoperatorului vor fi achitați oficial de comiterea de fapte ilegale. 

Serviciul de Insolvență și-a încheiat ancheta privind prăbușirea gigantului britanic Thomas Cook, cea mai veche agenție de turism de pe planetă, cu 178 de ani de istorie, și a doua ca mărime din lume, potrivit Sky News.

Astfel, organismul a decis că nu a existat niciun temei pentru a lua măsuri suplimentare împotriva managerilor operatorului de turism. Hotărârea iminentă vine cu mai puțin de nouă luni înainte de termenul legal de trei ani pentru ca organismul de control să își finalize ancheta.

Exonerarea va veni cu o ușurare pentru Peter Frankhauser, directorul executiv al Thomas Cook la momentul prăbușirii acestuia, și pentru alți fosti membri ai consiliului de administrație, cum ar fi Warren Tucker, fost director executiv al British Airways, și Lesley Knox, managerul Legal & General.

Frankhauser este în prezent profesor onorific la o școală de management elvețiană și partener într-o companie de consultanță.

Peter Frankhauser

Ancheta a analizat întrebări precum dacă s-au realizat negocieri în timp ce compania era în insolvență sau dacă a furnizat informații financiare înșelătoare.

„Pe baza concluziilor mandatarului oficial în urma unei investigații asupra comportamentului directorilor Thomas Cook, Serviciul de Insolvență nu intenționează în prezent să inițieze nicio procedură de contestare a directorilor. 

Într-o scrisoare adresată Serviciului de Insolvență în ziua falimentului lui Thomas Cook, Andrea Leadsom, secretarul de afaceri de atunci, a îndemnat să se trateze ancheta ca o prioritate, „având în vedere importanța acestui caz și implicațiile sale pentru mii de clienți și angajați”.

Leadsom a cerut o investigație nu numai asupra comportamentului directorilor imediat înainte și în momentul falimentului, ci și „dacă unele dintre acțiunile lor au acuzat prejudicii creditorilor”, a scris el.

Cea mai mare repatriere

Scufundarea Thomas Cook a survenit după luni de discuții frenetice pentru a strânge fonduri de sute de milioane de lire sterline pentru a-l menține pe linia de plutire.

Lichidarea acestuia a dus la pierderea a mii de locuri de muncă și la un efort major de repatriere condus de Autoritatea Aviației Civile, care a fost cel mai mare de acest gen în timp de pace: încetarea operațiunilor a lăsat blocați 600.000 de clienți la destinații, dintre care 150.000 erau turiști din Regatul Unit.

Mai multe informații în știrea Foști directori Thomas Cook își vor lansa operatorul turistic pe 1 martie.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.