Shadow

Lufthansa va cumpăra 41% din Ita Airways, fosta Alitalia

Compania aeriană germană Lufthansa a ajuns la un acord cu statul italian pentru a prelua o participație de 41% din Ita Airways, care a luat naștere în urma lichidării vechii Alitalia și pentru care se caută de ani de zile un partener. 

Ministrul italian al Ministerului de Economie, care deține integral Ita Airways, a confirmat acordul într-o declarație după ce s-a întâlnit la Roma cu directorul general al Lufthansa, Carsten Sphor, și cu președinte al companiei aeriene italiene, Antonio Turicchi.

Lufthansa însăși a anunțat într-un comunicat că va achiziționa 41% din compania aeriană italiană printr-o injecție de capital de 325 de milioane de euro, cu opțiunea de a prelua restul acțiunilor la o dată ulterioară.

Ministrul italian al economiei, Giancarlo Giorgetti, a vorbit despre „o perspectivă de integrare” în nota ministerului.

„Ziua de astăzi marchează finalul unei călătorii care a marcat istoria companiei naționale, cu perspectiva integrării într-o mare companie aeriană europeană”, a sărbătorit el.

În acest sens, el s-a lăudat că, odată cu guvernul premierului Giorgia Meloni, aflat la putere din octombrie anul trecut, „a fost dezlegat un nod care a condiționat piața transportului aerian din Italia timp de treizeci de ani”.

„Suntem convinși că această decizie va permite pieței aeriene să se dezvolte în interesul Italiei”, a conchis el.

La rândul său, Spohr a descris acordul ca fiind „o veste bună pentru consumatorii italieni și pentru Europa”, deoarece „o Ita mai puternică va consolida concurența pe piața italiană”.

Un avion ITA Airways. Fotografie: Adobe Stock.

Acordul, care va trebui să fie prezentat Curții de Conturi italiene și Direcției Generale de Concurență a Comisiei Europene, marcheaza o strategie „împărtășită” de cei doi acționari ai Ita, statul italia și Lufthansa.

Ita Airways a fost înființată în octombrie 2021 ca o companie aeriană independentă de predecesoarea sa, Alitalia, care a fost desființată după ani de zile în care a încercat să evite falimentul.

De atunci, Ministerul Economiei, până atunci unic acționar al Ita, a căutat un partener economic până în februarie anul trecut, când s-a aflat firma germană Lufthansa intenționa să cumpere 40% din Ita pentru preț cuprins între 250 și 300 de milioane de euro.

La rândul său, compania aeriană germană a anunțat, în comunicatul său, că cooperarea comercială și operațională dintre cele două companii aeriene va începe imediat, dar că Ita își va păstra propria identitate de brand și propria direcție.

În plus, acesta a precizat că, pentru a asigura creștere durabilî, grupul german intenționează să își extindă în continuare cooperarea cu compania feroviară italiană Ferrovie dello Stato, cu care a semnat deja un acord în februarie anul trecut.

Operațiunea anunțată joi a fost discutată de premierul italian Giorgia Meloni și de cancelarul german Olaf Scholz în timpul întâlnirii lor bilaterale de la recentul summit G7 din orașul japonez Hiroshima.

Mai multe știri despre subiect:

Lufthansa și Ita Airways sunt la un pas de a ajunge la un acord care include un plan industrial

Italia negociază cu Lufthansa vânzarea a 40% din compania aeriană ITA

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.