Shadow

Greva mecanicilor de locomotivă perturbă trenurile germane

grevă de trei zile a mecanicilor de locomotivă din Germania, de miercuri dimineața de la ora 3.00, până vineri la ora 18.00 (ora României), a blocat practic circulația pe calea ferată, afectând marile orașe și localități din întreaga țară, forțând operatorul feroviar național Deutsche Bahn să își restrângă orele de urgență. GDL, sindicatul convocator, a avertizat că, la încheierea grevelor, dacă nu va exista o îmbunătățire substanțială a ofertei companiei, vor lua o pauză și vor trece la următoarea acțiune cu noi opriri. 

Compania feroviară de stat Deutsche Bahn, aflată în dispută cu sindicatul GDL din cauza salariilor, a raportat că doar aproximativ 20% din trenurile sale pe distanțe lungi circulă, în timp ce multe trenuri regionale și de navetiști au lăsat fără transport feroviar marile orașe germane, cum ar fi Berlin, Köln, München și altele, fără transport.

Primele greve au început miercuri și vor dura până azi 12 ianuarie. DB precizează că „serviciile sale de transport pe distanțe lungi, regionale și S-Bahn vor fi grav afectate în întreaga țară”. Purtătoare de cuvânt a Deutsche Bahn, Anja Broeker, a deplâns restricțiile pe care au fost nevoiți să le impună.

Începutul grevelor

Potrivit industriei, este probabil ca acesta să fie doar începutul grevelor din acest an.

„Ceea ce vine acum va fi mai puternic, mai lung și mai dur pentru clienți” decât grevele de până acum, a declarat președintele GDL, potrivit Euronews.

Acum, GDL a votat cu o largă majoritate pentru a autoriza greve „în adevăratul sens al cuvântului”, la DB in urma unei greve de avertisment.

Greva mecanicilor de locomotivă perturbă trenurile germane
Greva mecanicilor paralizează aproape complet trenurile din Germania. În imagini, trenurile ICE 3 neo, ale rutelor de mare viteză ale Deutsch Bahn (Sursă: Deutsch Bahn).

Organizația sindicală germană a declanșat o grevă de avertisment de 24 de ore pe 8 decembrie, o practică obișnuită în Germania în mijlocul negocierilor pentru îmbunătățirea salariilor.

Președintele GDL, Claus Weselky, a declarat negocierile cu DB au eșuat după doar două runde.

Revendicări

GDL face presiuni pentru ca orele de lucru ale lucrătorilor în schimburi să fie reduse de la 38 la 35 de ore pe săptămână, fără nicio reducere a salariului, solicitare la care compania se opune cu înverșunare.

În plus, sindicatul cere o creștere de 555 de euro pe lună pentru angajați, plus o plată unică de până la 3.000 de euro pentru a compensa inflația.

Compania feroviară germană susține că a făcut o ofertă echivalentă cu o creștere de 11%.

Trenuri cu capacitate mai mare

DB operează un orar de urgență și utilizând trenuri mai lungi pentru a crește capacitatea de călătorie disponibilă.

Compania a avertizat, însă, că transportul feroviar este grav perturbat în aceste zile. „Transportul nu poate fi garantat”, a declarat un purtător de cuvânt al DB, cerând pasagerilor să evite călătoriile neesențiale în timpul grevei.

Greva se desfășoară la nivel național, astfel încât impactul său se resimte în întreaga țară, afectând marile orașe germane, cum ar fi Berlin, München, Köln, Hamburg și Frankfurt.

Ce trebuie să faceți dacă vă este afectată călătoria?

DB oferă mai multe opțiuni pentru cei afectați:

  • Puteți să amânați călătoria și să vă folosiți biletul la o dată ulterioară la alegere, acesta fiind valabil pentru călătoria către destinația inițială, chiar și cu un traseu modificat.
  • Rezervările de locuri pot fi anulate gratuit.
  • Dacă trenul dvs. a fost anulat, puteți obține o rambursare integrală fără penalizări.

A se citi și Orașele europene în care ai cele mai mari șanse să fii surprins de o grevă.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.