Shadow

Grevă generală în Franța: zboruri anulate la 7 aeroporturi

Sindicatele franceze pregătesc deja apeluri pentru o grevă generală marțea viitoare, 6 iunie, împotriva reformei guvernului francez privind pensiile și vârsta de pensionare. Joi, Direcția Generală a Aviației Civile (DGAC) a cerut companiilor aeriene să anuleze o treime din zborurile de la Paris-Orly pentru ziua respectivă, precum și 20-25% din zborurile de pe alte șase aeroporturi, din cauza participării controlorilor de trafic aerian la protest, potrivit televiziunii franceze TF1. Primul aeroport din Franța, Paris-Charles-de-Gaulle, nu va fi afectat.

Pe 6 iunie, sindicatele intenționează să se mobilizeze din nou în stradă pentru a protesta împotriva reformei sistemului de pensii a președintelui Emmanuel Macron. Potrivit TF1, consecințele acestei greve, a 14-a din ianuarie în campania intreprinsă muncitorii francezi, încep să se facă simțite în transporturi.

Cu toate acestea, mobilizarea națională nu afectează doar aeroportul din sudul Parisului. Potrivit DGAC, reducerea preventivă a capacității va afecta, de asemenea, unul din cinci zboruri spre și dinspre aeroporturile din Lyon, Marsilia, Nisa, Toulouse, Bordeaux și Nantes. 

Imagen

Aceste anulări preventive trebuie să coincidă cu traficul și cu numărul de controlori de trafic aerian disponibili, pentru a evita anularea zborurilor fără ca pasagerii să fie anunțați. Aceste opriri vor afecta, de asemenea, anumite centre de navigație aeriană de ruta, care ghidează aeronavele care survolează teritoriul național.

DGAC a avertizat, de asemenea, că sunt probabile „perturbări și întârzieri” suplimentare, deși a subliniat că aeroportul Paris-Charles-de-Gaulle nu a fost afectat de reducerea preventivă a capacității. 

Aceste anulări preventive ar trebui să coincidă cu traficul și cu numărul de controlori de trafic aerian disponibili, pentru a evita anularea zborurilor fără ca pasagerii să fie anunțați. Întreruperile vor afecta și anumite centre de navigație aeriană de rută, care ghidează aeronavele care survolează teritoriul național.

Huelga general en Francia: vuelos cancelados en 7 aeropuertos
Aeroportul Paris-Orly, sursă: Reuters.

La sfârșitul lunii aprilie, Eurocontrol, administratorul rețelei de management al traficului aerian (ATM) din Europa, a prezentat un raport privind impactul opririi controlului de trafic aerian francez, în cadrul apelurilor la greva generală, în care a verificat că, între 1 martie și 9 aprilie 2023, au avut loc 34 de zile de proteste în Franța, care au afectat nu doar transportul aerian francez dar și cel din întreaga Europa, în special țările vecine care au suferit întârzieri și anulări de zboruri semnificative, cum ar fi Spania, cea mai afectată, Regatul Unit, Italia și Germania.

Potrivit organismului european de gestionare a traficului aerian, grevele din Franța au provocat, în special, anularea a 237.000 de zboruri către, dinspre sau între țările menționate mai sus și pagube pentru peste 10 milioane de pasageri. „În comparație, pagubele sunt mult mai mari decât cele provocate de închidere a spațiului aerian în Europa ca urmare a erupției vulcanului Eyjafjallajökull din 2010 (15-22 aprilie), care a dus la perturbarea a circa 100.000 de zboruri”, a precizat Eurocontrol.

Alte mijloace de transport

Deși SNCF nu a anunțat încă oficial impactul asupra trenurilor, este probabil că întârzierile și anulările să afecteze serviciile sale din întreaga tară, precum și perturbări similare ale serviciilor Operatorului de Transportul Public din Paris (RATP) în capitală și alte rețele regionale de transport public din centrele urbane din țară. Grevele ar putea afecta, de asemenea, serviciile Eurostar, ducând la întârzieri și anulări.

De ce 6 iunie?

Sindicatele și partidele de opoziție au condus 13 greve generale la nivel național începând cu 19 ianuarie. Demonstrațiile au devenit din ce în ce mai intense după ce președintele francez a invocat articolul 49.3 din Constituția francez, care permite guvernului să adapte reforme fără un vot în Adunarea Națională. La 14 aprilie, Consiliul Constituțional a aprobat parțial planul de reforma a pensiilor, iar președintele l-a promulgat apoi. Cu toate acestea, la 8 iunie, organizațiile sindicale au cerut deputaților să voteze proiectul de lege de abrogare a reformei pensiilor.

A se citi și Pasagerii pot reclama companiilor aeriene care zboară în numele companiilor europene.

 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.