Shadow

Greva Eurocontrol va afecta o treime din zborurile de vară

Grevele de control al traficului aerian ar putea duce la întârzieri sau anulări pentru până la 12.600 de zboruri pe zi în Europa, aproximativ o treime din călătoriile care vor fi efectuate pe continent în perioada de vârf a vacanței de vară. Eurocontrol, coordonatorul european de gestionare a spațiului aerian, a emis avertismentul, explicând că un sindicat care reprezintă lucrătorii de la hub-ul său a avertizat cu privire la posibilele greve pe o perioadă de șase luni, ceea ce ar putea crea perturbări suplimentare pe măsură ce sezonul aglomerat al călătoriilor de vara atinge vârfurile de trafic. 

Într-o declarație, Eurocontrol a deschis protestele ca fiind un „avertisment anticipat” și a spus că a intrat în dialog cu Union Syndicale Bruxelles pentru a pune capăt unei posibile greve, potrivit unui raport al agenției britanice de știri Bloomberg.

Greva ar putea cauza întârzieri sau anulări pentru până la 12.600 de zboruri în această vară, a relatat vineri The Times, citând o sursă din industrie. Acest lucru ar echivala cu aproximativ o treime din totalul zborurilor, Eurocontrol prognozând aproximativ 33.000 de zboruri în fiecare zi între iulie și august.

Eurocontrol nu a oferit un interval de timp pentru momentul în care ar putea loc posibilele lovituri și a spus că este prea devreme pentru a specula asupra impactului pe care l-ar putea avea.

Grevă Eurocontrol va afecta o treime din zborurile de vară
Fotografie de arhivă: simulatori Eurocontrol (Sursă: Eurocontrol)

Centrul de operațiuni al administratorului de rețea al Eurocontrolui primește 96.000 de mesaje pe zi și monitorizează peste 10 milioane de zboruri pe an. Acesta colaborează cu aeroporturile, cu utilizatorii civili și militari ai spațiului aerian și cu alte grupuri de aviație din Europa pentru a reduce întreruperile de trafic aerian și pentru a asigura bună desfășurare a operațiunilor.

Grevele controlorilor de trafic aerian nu afectează doar zborurile spre și dinspre țară în care au loc, ci provoacă, de asemenea, perturbarea operațiunilor din alte părți ale Europei, din cauza întârzierilor avioanelor care trebuie să survoleze țara pentru a ajunge la alte destinații.

Mega grevă

Prima rundă de grevă este de așteptat să fie anunțată azi, cu excepția cazului în care negocierile de criză de ultim moment nu vor ajunge la un acord.

Totuși, potrivit oficialilor din cadrul organismului european de gestionare a traficului aerian, „grevele sunt inevitabile” și se crede că nu există niciun plan de urgență.

Este o nouă veste proastă pentru turiștii care au fost avertizați la începutul săptămânii trecută să se pregătească pentru o vară „dificilă”, cu întârzieri și timpi de zbor mai lungi, în special spre și dinspre  Londra, Barcelona, Bruxelles, Atena, Marsilia și Budapesta. Eurocontrol se așteaptă la aproximativ 33.000 de zboruri în următoarele opt săptămâni, numărul acestora urmând să crească la 34.000 în zilele de vineri din iulie și august.

Companiile aeriene se confruntă deja cu grevele controlorilor de trafic aerian din Franța, care au dus la mii de anulări de zboruri de la începutul anului, afectând și mai mult imaginea unei țări care a fost zguduită de proteste și tulburări.

O singură grevă a personalului aeroportului din Geneva, inclusiv a controlorilor de trafic aerian, care a durat câteva ore luna trecută, a blocat zborurile, afectând aproximativ 8.000 de pasageri.

În Germania, Lufthansa încearcă, de asemenea, să evite întreruperile cauzate de o posibilă grevă a piloților, în timp ce negocierile privind condițiile de muncă continuă. Deficitul persistent de personal afectat, de asemenea, sectorul, în condițiile în care cererea pentru călătorii post-pandemică este plină expansiune.

Eurocontrol a avertizat de la începutul acestei luni că pasagerii care zboară spre destinații de vacanță precum Marsilia și Atena se confruntă cu perturbări, deoarece, deși călătoriile au revenit la nivelurile de dinaintea pandemiei, acestea exercită o presiune suplimentară asupra sistemului, întrucât companiile aeriene și serviciile la sol se confruntă încât cu lipsa de personal.

Deși aeroporturile preconizează operațiuni mai ușoare, problemele de personal ar putea pune presiune asupra hub-urilor, mai ales dacă există întreruperi ale rețelei, a declarat Eurocontrol.

Impact masiv

Se așteaptă ca impactul acestor greve să fie „masiv și extrem de perturbator”, a declarat o sursă din cadrul agenției.

Într-o scrisoare adresată managerilor, sindicatul lucrătorilor din transporturi, Union Syndicale Bruxelles (USB), a cerut recrutarea imediată a mai multor controlori. Eurocontrol, care gestionează zeci de mii de mesaje de la piloți și personal în fiecare zi, se crede că funcționează cu un deficit de 25%, echivalentul a 40 de lucrători.

The Times relatează că în scrisoare se spune: „Oricât de dificilă ar fi această acțiune pentru noi toți, nu vedem altă cale de urmat decât să vă informăm despre decizia noastră de a merge mai departe cu aceste greve”.

Sindicatul a declarat că cererile sale sunt „legale, puternice și corecte” și „în interesul agenției, al administratorului de rețea al părților interesate (statele de operare și membrii), al publicului larg și al nostru ca angajați loiali ai agenției”.

Următoarele 41 de state formează rețeaua Eurocontrol, în ordinea cronologică a aderării: Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Țările de Jos, Regatul Unit, Irlanda, Portugalia, Grecia, Malta, Turcia, Cipru, Ungaria, Elveția, Austria, Danemarca, Norvegia, Slovenia, Suedia, Republica Cehă, Italia, România, Bulgaria, Croația, Monaco, Slovacia, Spania, Macedonia de Nord, Republica Moldovă, Finlanda, Albania, Bosnia și Hertegovina, Polonia, Ucraina, Serbia, Armenia, Lituania, Muntenengru, Letonia, Georgia și Estonia.

În plus, două state sunt părți la Acordul global: Maroc și Israel.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.