Shadow

Franța amendează Google pentru clasificare „înșelătoare” a hotelurilor

1,1 milioane de euro. Aceasta este suma amenzii pe care Direcția Generală pentru Concurență, Consum și Luptă împotriva Fraudei (DGCCRF) din Franța i-a dat-o lui Google pentru că a folosit o „clasificare înșelătoare” în motorul său de căutare pentru cazare turistică. Agenția și-a început după ce a primit plângeri de la hotelierii din țară, care au denunțat că gigantul tehnologic a publicat un clasament pe care l-au numit „înșelător”. 

 

Pe baza anchetei autorității de reglementare începută în 2019, Google a decis să înlocuiască clasificarea utilizată de Atout France, singurul organism public care produce clasificări oficiale în cazările hoteliere. Cea lansată de Google a folosit aceeași categorie de măsurare (stele) și pe aceeași scară (de la 1 la 5). 

 

„Clasamentele a peste 7.500 de unități au fost colectate automat și supuse procesării algoritmice”, spune Concurența, care advertizează că ancheta a dezvăluit că Google a înlocuit clasamentul Atout France cu unul stabilit conform propriilor criterii. 

 

Tocmai această clasificare a fost foarte confuză datorită prezentării sale și utilizării identice a termenului „stele” pe aceeași scară de la 1 la 5 pentru clasificarea cazarilor turistice, critică agenția.

Vedere către Turnul Eiffel de la fereastra unui hotel.

 

„Această practică a fost deosebit de dăunătoare pentru consumatori, care au fost induși în eroare cu privire la nivelul serviciilor la care se pot aștepta atunci când fac rezervări de cazare”, subliniază Concurența,

 

Clasificarea a fost, de asemenea, în detrimentul hotelierilor „ale căror unități au prezentat greșit clasificări mai mici decât în clasamentul oficial Atout France”, constată organizația. 

 

După comunicarea penalizării, care se ridică la 1,1 milioane de euro, filiala Google din Franța și părintele său european, cu sediul în Irlanda, au acceptat plata și au decis să își corecteze modul de clasificare a hotelurilor, astfel încât acum chiar folosește lista publicată de Atout France.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.