Shadow

Fosun cumpără brandul Thomas Cook pentru 13 mil. € după ce TUI a fost respins

Grupul Fosun International a achiziționat brandul operatorului britanic Thomas Cook pentru 11 milioane de lire sterline (12.75 milioane de euro) a anunțat compania. Fosun, care a fost principalul acționar al grupului britanic încă din primăvara trecută, a achiziționat și cele mai noi branduri ale grupului Casa Cook și Cook’s Club și va folosi numele celui mai vechi de turism încă activ pentru a stimula vânzarea pachetelor de vacanță în toata lumea. Operațiunea s-a produs după ce administratorii au respins o ofertă depusă de rivalul său TUI Group.

Surse apropiate procesului au asigurat că administratorii au primit un număr mare de oferte și, în cazul lui TUI, nu a fost luat în considerare pentru că nu doreau să cumpere marca, ci doar domeniul de pe internet.

„Achiziția brandului Thomas Cook va permite grupului nostru să extindă activitatea turistică datorită penetrării mari a brandului și creșterii mari a turismului emitent în China”, a declarat președintele Fosun, Qian Jiannong, într-o declarație.

„După achiziție, grupul se va concentra pe extinderea activității sale. Vom folosi noul brand pe care l-am achiziționat pentru a crea sinergii cu afacerile noastre existente”, a spus managerul.

La sfârșitul lunii aprilie, conglomeratul chinez, Fosun International, avea 18% din acțiuni, după ce a cumpărat 1% care s-a adăugat la încă 2% achiziționate în aceeași lună, astfel încât cu 17% a depășit Invesco Asset Management, cu o participare de 15% anterioară.

Fosun a condus ambițiosul plan de recapitalizare a operatorului turistic, care a ajuns la 1.000 mil. €, un plan cu o investiție totală de 900 milioane de lire sterline (996 milioane de euro) dintre care ar fi contribuit cu jumătate, centrat pe afacerea de turoperare, cumpărând astfel o participație de 75%.

Dar, în cele din urmă, operațiunea nu a funcționat, deoarece în așteptarea confirmării tuturor părților interesante, un grup de creditori, inclusiv 10 banci, conduși de RBS, Barclays și Lloyds, au decis să solicite o sumă suplimentară de 200 de milioane de lire sterline pentru a se asigura o plapumă în fața extra-sezonului pentru a merge mai departe cu planul. Imposibilitatea de a obține această sumă a rupt totul și a determinat intrarea în lichidare a lui Thomas Cook pe 23 septembrie.

Principalul acționar, Fosun International, nu a dorit să pună în acel moment cele 200 de milioane de lire sterline suplimentare și nici guvernul britanic nu a dorit să intervină, chiar dacă Thomas Cook a solicitat ajutorul său pentru a evita prăbușirea.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.