Shadow

Europa vrea să evite închiderea frontierelor cu carantine și teste

Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea pentru noile restricții de călătorie pe care le-au explicat mai multe guverne europene și a susținut aplicarea unor măsuri precum carantine și teste obligatorii pentru călători, în loc să închidă complet granițele pentru a evita perturbarea. 

Într-o scrisoare din 7 august și la care Efe a avut acces în această duminică, Comisia le reamintește ambasadorilor statelor membre că, „având în vedere experiențele de la începutul pandemiei”, coordonarea în acest domeniu „este crucială pentru a asigura claritatea și predictibilitatea „cetățenilor și întreprinderilor”.

„Situația este acum volatilă, cu unele state membre înregistrând un număr în scădere și altele, din păcate, înregistrând o creștere a cazurilor. Am văzut că unele state membre au decis să mențină sau să reintroducă anumite restricții asupra mișcărilor transfrontaliere, uneori într-un mod destul de necoordonat”, spune scrisoarea.

De la data scrisorii, situația s-a agravat, mai ales din cauza deciziei Germaniei de a recomanda să nu se călătorească în Spania, cu excepția Insulelor Canare, sau carantină impusă de Regatul Unit celor ce vin din Franța, ceea ce a provocat plecarea multor britanici din această țară.

Comisia insistă asupra faptului că închiderea frontierelor și restricțiile de călătorie provoacă „perturbări”, care ar trebui „evitate pe cât posibil”.

Comisia cere măsuri coordonate. Fotografie: Efe/Alberto Morante.

„Deși trebuie să ne asigurăm că Uniunea Europeană este pregătită pentru posibile focare de cazuri COVID-19, trebuie să evităm în același timp un al doilea val de acțiuni necoordonate”, insistă scrisoarea, semnată de directorii generali ai Justiției și Internelor în Executivul comunitar.

Cere măsuri proporționate și coordonate

Scrisoarea solicită „evitarea” restricțiilor și controalelor „ineficiente” și îndeamnă în schimb să se propună măsuri „proporționale, coordonate și cu obiective”, care se bazează pe dovezi științifice”.

Astfel, în loc de o interdicție totală de călătorie, Bruxelles-ul este în favoarea permiterii deplasării, chiar dacă ulterior călătorul este obligat să facă un test PCR.

„Restricțiile privind libertatea de mișcare ar trebui să fie impuse numai în circumstanțe excepționale, atunci când este clar (…) că acestea sunt necesare, având în vedere riscul pentru sănătatea publică”, spune Comisia, care solicită, de asemenea, guvernelor să fie în contact între ele înainte de a implementa acest tip de măsură.

În ceea ce privește baza științifică pentru a justifica aceste măsuri. Bruxelles recomandă nu numai să fie analizat numărul de cazuri noi din ultimele două saptamani la 100.000 de locuitori, ci să se țină cont de strategiile de testare aplicate de fiecare țară, inclusiv numărul de teste și rata pozitivă a acestora. 

Executivul comunitar solicită, de asemenea, să se țină cont de distribuția regională a cazurilor și, în orice caz, să se  „permită și faciliteze” în continuare mobilitatea din motive personale sau familiale și pentru transportatorii de mărfuri.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.