Shadow

Destinații turistice ale Patrimoniului Mondial în pericol

În prezent, există 53 de locuri în lume, care după ce au fost înscrise în Patrimoniul Mondial al UNESCO, aceeași instituție a decis să le includă pe lista sa de „bunuri în pericol”. O considerație cu care comitetul reflectă situația acelor zone care, deși fac parte din patrimoniul cultural și natural sunt amenințate de riscuri grave și specifice.

 

Musement, o platformă de rezervare a activităților la destinație la nivel mondial, a realizat o selecție a țase dintre aceste enclave despre care, în opinia sa, majoritatea oamenilor nu știu că se află în această listă:

 

– Centrul istoric din Viena. Din 2017, fosta capitală a Imperiului Austro-Ungar adăpostește grădini, monumente și spații care au determinat includerea sa în Patrimoniul Mondial în 2009, dar în prezent este amenințată de planificarea diferitelor construcții din zonă care pun în pericol urbanismul său impresionant. 

 

– Parcul Național Everglades, în nordul Floridei. Acesta a fost înscris pe lista în 2010, la cererea statului însuși. Este o zonă umedă subtropicală a cărei imagine seamănă cu un râu de iarbă care ajunge la mare. Printre motivele pentru care este în pericol se află: modificările regimului hidrologic, creșterea urbană și agricolă adiacentă sau creșterea contaminării cu nutrienți. 

 

– Orașul Vechi Ierusalim și zidurile sale: iudaismul, creștinismul și islamismul consideră această zonă ca un oraș sfânt, atsfel încât valoarea sa simbolică este incalculabilă. Acesta a fost listat ca Patrimoniu Mondial în 1981 și un an mai târziu, Unesco l-a inclus pe lista sa de bunuri amenințate. În orașul vechi se află Zidul Plângerii, mormântul sfânt al lui Hristos, Domul Stâncii și moscheea Al-Aqsa. 

Ierusalim

 

– Portul maritim comercial din Liverpool. Patrimoniu Mondial din 2004 pentru importanța pe care a avut-o în comerțul maritim mondial al secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea și în emigrarea în America. Aceasta cuprinde șase sectoare ale centrului istorice și portul orașului. Datorită diferitelor proiecte de urbanizare din zonă, din 2012 Unesco consideră că este în pericol. 

 

– Monumentele medievale din Kosovo. Complexul format din Biserica Sfântei Fecioare din Ljevisa și mănăstirile Decani și Péc sunt listate ca Patrimoniu Mondial din 2004 pentru că sunt „o mărturie al apogeului culturii ecleziastice bizantino-romanice între secolele XII și XVII”. 

Cu toate acestea, probleme cum ar fi lipsa statutului juridic al proprietății, amenințările la fața locului și starea de conservare și întreținere nesatisfăcătoare a proprietății a dus la includerea sa în lista de bunuri amenințate în 2006. 

 

– Orașul Potosí. Între secolele XVI și XVII, acest oraș din sudul Bolivei a avut cea mai mare mină de argint din lume și a devenit cel mai mare complex industrial al timpului său. Prin urmare, zona Cerro Rico, unde au fost amplasate instalațiile, cartierul  Casa de la Monedă, Biserica San Lorenzo și mai multe conace nobile și cartierele muncitorilor au fost declarate Patrimoniu Mondial în 1987. Cu toate acestea, lipsa conservării a determinat Unesco să includă această enclavă în menționata listă în 2014. 

 

Lista cu cele 53 de destinații nu include niciuna din România, țară cu 8 spații recunoscute ca Patrimoniu Mondial. Lista completă poate fi consultată la acest link.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.