Shadow

Cum promovează alte țări un turism durabil?

Campanii de ecoturism, consum eficient de energie și apă în hoteluri, crearea de orașe inteligente, angajamentul pentru reducerea naturii sezoniere a turismului, care permite crearea de locuri de muncă de calitate în sector, stimulente fiscale și chiar implementarea certificării hotelurilor cu stele verzi. Acestea sunt câteva dintre rețetele oferite de miniștrii Turismului din țări precum Egipt, Portugalia, Regatul Unit sau Italia în cadrul intervenției lor la masa rotundă „Investește în viitorul durabil al turismului” desfășurată în cadrul WTM 2021. „Guvernele au un rol important de jucat în încurajarea sectorului să facă ceea ce trebuie. Trebuie să conducem acest angajament pentru durabilitate, oferind stimulentele potrivite”, a declarat Nigel Huddleston, ministrul britanic al turismului. 

Ministrul Turismului și Antichităților din Egipt, Khaled El-Enany, a subliniat câteva dintre inițiativele pe care țara la promovează pentru a realiza un turism mai durabil, precum o campanie de ecoturism sau un proiect de conservare și biodiversitate, pentru a reduce impactul turismului, cu reguli stricte de salvagardare a ariilor protejate, astfel încât noile generații să se poată bucura de ele în viitor.

„Avem 30 de arii protejate care reprezintă mai multe de 15% din suprafața totală a Egiptului”, a explicat El-Enany, care a explicat că sustenabilitatea și a fi mai verzi face parte din strategia Guvernului pentru 2030. 

El a menționat, de asemenea, un proiect de promovare a managementului rațional al cheltuielilor cu apă, eficiență energetică și utilizarea surselor regenerabile. „Și avem și hoteluri cu stele verzi, o certificare pentru hotelurile care își îmbunătățesc performanțele de mediu și standardelor sociale. Avem peste 120 de hoteluri care au fost transformate și au acea stea verde”, a subliniat el.

Ministrul Turismului egiptean, care a indicat că 80% dintre turiștii pe care ii primesc merg în stațiunile de plajă, iar restul în Valea Nilului pentru a vizita patrimoniul istoric al țării, a avansat și un nou proiect de țară cu un cost de 45 de miliarde de dolari destinat acelor oameni care nu locuiesc în orașe mari precum Cairo sau Alexandria, aproximativ 58 de milioane de egipteni, pentru a crea orașe mai verzi și inteligente și care „va avea un impact mare asupra turismului„.

De asemenea, el a subliniat modul în care Guvernul egiptean promovează alte proiecte verzi prin finanțarea surselor de energie regenerabila, a unui sistem de transport durabil prin metrou și tren, promovarea mașinilor electrice și dezvoltarea orașelor inteligente. „În plus, vom găzdui COP27 anul viitor”, a spus el. 

Reducerea naturii sezoniere

În ceea ce priveste strategia Portugaliei, secretarul său de stat pentru Turism, Rita Marques, a raportat că țara dorește să pună capăt turismului de masă și să mizeze pe un turism de calitate prin reducerea naturii sezoniere pentru a îmbunătăți calitatea ocupării forței de muncă în sector.

Imagine de la masa rotundă.

„Atunci când vorbim de durabilitate ne bazăm pe prioritizarea turismului pe tot parcursul anului și în toate regiunile. Suntem de acord că turismul nu poate fi o industrie sezonieră pentru a avea locuri de muncă bune trebuie să fie o industrie pe tot parcursul anului”, a susținut ea.

În agenda sa socială, Marques a subliniat că a lucrat la o mai bună pregătire a muncitorilor, astfel încât aceștia să poată avea salarii mai bune. „Trebuie să fim responsabili din punct de vedere social și ecologic”, a apărat ea.

În ceea ce privește agenda de mediu, aceasta a subliniat că ajutoarele oferite de Guvern se acordă proiectelor verzi. „Dacă oferim stimulente fiscale sau financiare, trebuie să fie investiții verzi”, a afirmat ea. 

În acest sens, a luat în serios această politică, susținând ca este un model de business pe care clientul îl prețuiește din ce în ce mai mult”. Am observat că jucătorii din ecosistem și consumatorii sunt dispuși să plătească mai mult pentru a avea un serviciu mai ecologic. Nu avem alternativă și nu este doar viitorul. Este ceva ce se întâmplă deja”, a afirmat ea.

Stimulente

În aceeași direcție, Nigel Huddleston, ministrul britanic al Turismului a subliniat rolul guvernelor în promovarea angajamentului sectorului față de sustenabilitate. „Am dezvoltat stimulente fiscale, cum ar fi super reduceri pentru a promova energia solară sau încărcătoare electrice”, a spus el.

Alături de acel rol de redirecționare a sectorului, Huddleston a făcut aluzie la rolul Executivului britanic de a realiza infrastructuri durabile: „investiția în transportul public precum trenurile este esențială și, de asemenea, în punctele de reîncărcare a mașinilor electrice”, a indicat ministrul britanic, care a susținut că nu doar guvernele împing companiile să avanseze în sustenabilitate, ci și cetățenii. „Dacă clienții cer acest lucru, hotelurile o fac pentru ca este ceea ce așteaptă consumatorii”, a spus el.

Schimbarea mentalității

La rândul său, Massimo Garavaglia, ministrul Turismului al Italiei, a evidențiat cele două aspecte pe care guvernele le pot realiza pentru a avansa în sustenabilitatea turismului. Pe de o parte, el a menționat îmbunătățirea infrastructurilor, ceva mai simplu, dar cu un parcurs mai lung în timp, și a explicat că aceasta urmează să dedice o bună parte din fondurile euro Next Generation UE acestor îmbunătățiri.

Pe de altă parte, a optat pentru o schimbare a mentalității turiștilor pentru a opri turismul de masă, așa că în opinia sa „reorganizarea ofertei turistice” este de asemenea cheia. 

În ceea ce privește această schimbare de mentalitate a turistului, a dat un exemplu: căutând acel turist care vizitează Veneția să aibă mai multe motivații decât cea de a-și face selfiuri cu principalele sale puncte turistice. „Acel turist trebuie să meargă în alte puncte ale teritoriului italian, să vadă alte locuri, să încerce vinoturismul, gastronomia noastră. Pentru asta trebuie să schimbe lucrurile”, a apărat el.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.