Shadow

Companiile aeriene trebuie să opereze 75% din sloturile lor în această iarnă

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit să mențină o scutire temporară pentru companiile aeriene europene de la cerințele sloturilor în aeroporturile blocului comunitar. Începând cu 30 octombrie, aceștia vor trebui să folosească cel puțin 75% din sloturile lor de decolare și aterizare, în loc de 80% înainte de pandemia de COVID-19, pentru a le menține în sezonul echivalent următor. Regula de 80% se va aplica din nou în sezonul de vară 2023. 

 

„Traficul aerian revine la volumele dinaintea pandemiei. Acest nou regulament își propune să garanteze o revenire treptată la normalitate în conformitate cu această tendință. Aceasta va oferi mai multă securitate aeroporturilor și companiilor aeriene, va îmbunătăți conectivitatea în întreaga Europă și va ușura piața pasagerilor de transport aerian. 

 

Acest acord al Consiliului European ratifică decizia anterioară a Parlamentului European și confirmă calea propusă de Comisia Europeană de a sprijini o revenire treptată la regula sloturilor în aeroporturile din Uniunea Europeană, având în vedere revenirea cererii de trafic aerian. Acest principiu a încetat să se aplice între martie 2020 și martie 2021, ca răspuns la pandemia de COVID-19 și a fost restabilit treptat în sezoanele următoare. 

 

Acordul Consiliului prevede, de asemenea, măsuri temporare ca răspuns la pandemia de COVID-19 și la consecințele acesteia și la impactul asupra călătoriilor cu avionul ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. 

 

În argumentația sa, Consiliul European subliniază că situația actuală a transportului aerian este marcată de o revenire semnificativă a cererii de pasageri experimentată în vara acestui an, care nu a atins o redresare completă 100% deoarece aeroporturile și companiile aeriene nu au fost capabile să repornească complet la capacitatea de viteză necesară. Se preconizează că această tendință ascedentă va continua, deși va rămâne sub nivelul pre-COVID în următoarele câteva luni, cu diferențe între piețe și regiuni. 

 

În ceea ce privește viitorul sezon de iarnă, care va începe la sfârsitul lunii octombrie, statele membre au remarcat un grad ridicat de incertitudine din cauza inflației, a crizelor energetice, a unei posibili reveniri a valurilor de COVID-19 și a măsurilor pentru limitarea acestuia, precum și evoluția războiului provocat de invazia rusă a Ucrainei, pentru care au decis să mențină o scutire temporară. 

 

În caz de necesitate urgentă rezultată dintr-o criză epidemiologică sau război, Comisia va fi împuternicită să modifice regula respectivă prin acte delegate. În plus, companiile aeriene vor putea beneficia de sloturi neutilizate justificate și să le contabilizeze ca și operate. Pe de altă parte, companiile cărora le este interzisă intrarea în spațiul aerian al Uniunii își vor pierde imediat sloturile. 

 

Noul regulament se va aplica următorului sezon de iarnă și până la sfârșitul sezonului de vară anul viitor, pentru care se va aplica regula standard de utilizare a sloturilor de 80%, cu excepția în care Comisia adoptă un act delegat pentru a modifica această regulă din cauza situațiilor de criză sau de întrerupere a traficului.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.