Shadow

Călătoriile și turismul generează 4.000 de milioane de dolari pe zi

Transportul internațional de pasageri și cheltuielile în destinații reprezintă plăți zilnice de 4.000 milioane de dolari pe zi, potrivit estimărilor OMT. Marile cantități pe care le reprezintă călătoriile internaționale (ca număr de sosiri, cheltuieli și greutatea turismului în PIB-ul mondial) au fost sintetizate în trei infografii produse de acest organism. 

 

Așa cum informează OMT, „veniturile generate de vizitatorii internaționali care cheltuiesc pe cazare, mâncare și băutura, divertismentul, cumpărăturile și alte bunuri și servicii au ajuns la o cifră estimată de 1.245.000 milioane de dolari (937.000 milioane de euro) în 2014, reprezentând o creștere de 3,7% în termeni reali (luându-se în considerare fluctuațiile cursului de schimb și ale inflatiei)”. 

 

Trebuie reamintit faptul că în 2014, sosirile turistice internaționale au crescut cu 4,4% în 2014, ajungând la un total de 1.135 milioane, de la 1.087 milioane de călători în 2013. 

 

În afara de veniturile din turismul internațional (elementul de călătorii din balanța de plăți), turismul generează, de asemenea, venituri din export ale serviciilor de transport internațional de pasageri (prestate nerezidenți). 

 

„Cantitatea acestora este estimată la 221.000 milioane de dolari în 2014, aducând totalul exporturilor de turism internațional la 1,5 miliarde de dolari, sau echivalentul a 4.000 milioane de dolari pe zi, în medie„, indică OMT. 

 

„Turismul internațional este o componentă tot mai importantă a comerțului internațional, așa cum se vede în încasările la export din turismul internațional și transportul de pasageri”, spune secretarul general al OMT, Taleb Rifai

 

De fapt, turismul internațional (călătoriile și transportul de pasager) reprezintă 30% din exporturile de servicii mondiale și 6% din exporturile totale de bunuri și servicii, conform calculelor făcute de OMT. 

 

La categoria de export la nivel internațional, turismul se află pe al patrulea loc, după combustibil, produsele chimice și industria alimentară, „și în multe țări în curs de dezvoltare ocupă primul loc”. 

 

Clasamentul țărilor cu cele mai multe venituri din turism extern

Statele Unite (177.000 milioane de dolari) și Spania (65.000 de milioane) s-au menținut pe primul și al doilea loc în clasamentul țărilor care încasează cei mai mulți bani mulțumită turiștilor din alte țări. 

 

China a urcat de pe locul al cincilea pe al treilea, după o creștere de 10% a veniturilor, care au crescut la 57.000 milioane de dolari în 2014. 

 

Marea Britanie (45.000 milioane de dolari) a urcat două locuri pe locul al șaptelea, „datorită efectelor încă vizibile ale Jocurilor Olimpice și a creșterii lirei sterline”. 

 

Franta, Macao (o destinație de cazinouri din China) și Italia ocupă locurile patru, cinci și al șaselea, respectiv, în timp ce în Germania, Thailanda și Hong Kong (China) completează lista. 

 

Clasamentul piețelor emitente

Țara cu cele mai mari cheltuieli din lume, China, își menține „ritmul excepțional de creștere, cu o creștere de 28% a cheltuielilor în 2014”, și ajungând la un total de 165.000 milioane de dolari. 

 

Trebuie ținut cont de faptul că în aceste statistici sunt incluse cheltuielile turiștilor chinezi care călătoresc în străinătate, inclusiv Macao și Hong Kong, locuri care deși fac parte din China sunt guvernate de sisteme diferite. Macao este practic o destinație de cazinouri, specializată în turismul jocurilor de noroc. 

 

A doua țară din lume pentru cheltuielile turistice, Statele Unite, a înregistrat o creștere de 7%. 

 

Marea Britanie a cheltuit cu 4% mai mult și a urcat de pe al cincilea pe al patrulea loc în clasament

 

Franța a crescut cheltuielile cu 11%, rămânând pe al șaselea loc, și Italia, cu o creștere de 6%, a crescut de pe locul al nouălea pe al optulea. 

 

Germania (locul trei), Canada (locul șapte) și Australia (locul nouă) au ocupat locurile rămase în primele zece piețe sursă de cheltuieli. 

 

În schimb, Rusia (-6%, pe locul al cincilea) și Brazilia (+2%, pe locul zece) „au pierdut din putere”, potrivit OMT. 

 

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.