Shadow

Călătorii din UE vor folosi certificatul COVID de la 1 iulie

Mai rămâne doar un pas până la finalizarea procedurilor de certificare digitală COVID ale UE în cadrul Uniunii Europene, după ce pe 21 mai Comitetul Reprezentanților Permanenți ai Consiliului (Coreper) a arătat în unimitate sprijinul pentru acordul încheiat anterior între Consiliul European și Parlamentul European cu o zi înainte. Odată cu intrarea în vigoare a legislației, reglementările vor fi publicate în Monitorul Oficial al UE și se vor aplica de la 1 iulie

Pentru ca procedurile să fie finalizate, Consiliul va trimite acum o scrisoare Parlamentul European, comunicând oficial sprijinul Coreper pentru acordul de stabilire a certificatului, conform informațiilor publicate de SchengenVisaInfo.com.

Consiliul a asigurat într-o declarație că „se așteaptă ca Parlamentul European să își voteze poziția în prima lectură în sesiunea sa plenară în perioada 7-10 iunie și, ulterior, Consiliul va adopta oficial regulamentele care trebuie semnate de Consiliul și Parlamentul European”.

Primul ministru al Portugaliei, Antonio Costa, actualul președinte al Consiliului, a afirmat că certificatul este „un pas important către o viață mai normală, mai liberă și mai sigură în timpul pandemiei” și va facilita libera circulație a tuturor europenilor, începând cu această vară.

Statele membre vor trebui să rămână vigilente asupra situației epidemiologice, în timp ce economiile naționale se pot recupera treptat, potrivit Costa.

Întreaga UE speră că certificatul de călătorie COVID va facilita circulația sigură și liberă în mijlocul pandemiei, demonstrând că deținătorul a primit vaccinul antivirus, s-a recuperat recent sau a dat rezultate negative în intervalul de timp solicitat de membrul de destinație.

Instituțiile europene au recomandat statelor membre să ofere călătorilor acces la teste COVID-19 la prețuri accesibile, pentru care a fost alocată o sumă de 100 de milioane de euro în cadrul instrumentului de sprijin de urgență, în același timp sugerând resurse suplimentare pot fi mobilizați pentru achiziționarea mai multor teste, dacă este necesar.

Comisia Europeană la rândul său, a ratificat: „Certificatul, care va fi utilizat de la 1 iulie, va fi disponibil în format digital și pe hârtie, că, conține un cod QR și va fi emis gratuit. Nu este o condiție prealabilă pentru exercitarea drepturilor de liberă circulație. „El a adăugat că va fi disponibil în engleză și în limba națională corespunzătoare, în timp ce și țările Schengen din afara UE (Islanda, Norvergia și Elveția) îl vor emite (a se vedea infografia).

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.