Shadow

Arde Catedrala Notre-Dame din Paris

Catedrala Notre-Dame din Paris a fost dezocupată luni, cu câteva minute înainte de ora 19:00, din cauza unui incendiu violent care ar fi început pe o schelă, în interiorul templului, în zona unde se desfășurau lucrări de restaurare. Datele oficiale sugerează că numai un pompier a fost rănit în ciuda vitezei cu care s-a răspândit focul. Procuratura din Paris a deschis o anchetă pentru a determina cauzele incendiului. În jurul orei 22:00, un purtător de cuvânt al Departamentului de Pompieri a recunoscut că există un risc serios de prăbușire. O oră mai târziu, în jurul orei 23:00, cu un foc viu încă arzând în interiorul clădirii, ei apreciau că structura catedralei „este sigură și păstrată în ansamblu”. Aproximativ 400 de pompieri au lucrat la stingerea lui.

O coloană de fum și flăcări impresionante s-au putut observa la scurt timp după începerea incendiului din tot orașul Paris. Flăcările au fost foarte violente, iar diferitele dotari ai celor 400 de pompieri nu au reușit să stângă focul decât câteva ore mai târziu, abia în zori. Flăcările s-au răspândit rapid prin acoperișul de lemn și acul mare de 93 de metri din oțel și lemn. Profilul catedralei era deja de nerecunoscut după o oră și 10 minute de la ardere. Întregul acoperiș și marele arc s-au prăbusit. În primele ore ale dimineții de marți, pompierii continuă să răcească resturile cu apă, după ce au lucrat toată noaptea la extingere.

Ziarul La Croix a partajat aproape de zece noaptea această fotografie făcută cu o dronă.
Ziarul La Croix a partajat aproape de zece noaptea această fotografie făcută cu o dronă.

 

Fotografie publicată de ziarul francez Le Figaro.

Este una dintre cele mai remarcabile clădiri construită în stilul gotic, mult mai mult decât un templu, o „carte tăcută” plină de simbolism și învățături ermetice, dedicată „Maicii Domnului”, Maria, ca toate marile catedrale gotice, și Filozofiei antice, Întelepciunii prin excelență, identificată cu ea. Notre Dame este inima Franței, dar și a Europei, cel mai semnificativ templu gotic, simbolic și relevant din istorie, și pentru lumea creștină, deși este în prezent proprietatea statului francez. Construcția a început în 1163 și a fost finalizată în 1345. Este cel mai vizitat monument din Europa, cu 14 milioane de vizitatori pe an.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a trimis după-amiază acest mesaj pe Twitter: „Un incendiu teribil are loc la catedrala Notre Dame din Paris. Pompierii încearcă să oprească flăcările. Suntem mobilizați la locul incendiului. Invit oamenii să respecte perimetrul de securitate”. Focul a ars acoperișul și întreg interiorul catedralei, ferestrele vitrate frumoase și unice, unele dintre rozetele mari și un număr mare de opere de artă nerecuperabile. Structura a supraviețuit, deși reconstruirea templului va dura ani, potrivit autorităților. Emmanuel Marcon a făcut luni seara un apel la colaborare pentru reconstrucția sa.

Parizienii nu au lăsat catedrala să ardă singură. Au ocupat împrejurimile într-o supraveghere ciudată, privind devastarea și fiind martori a cât de dificilă a fost controlarea flăcărilor, iar în fața focului groaznic, ei au putut doar să cânte.

O parte din tavane s-au prăbușit.
Vedere din interiorul templului cu pompierii în prim plan.

Imagine din arhivă cu turiști așteptând la coadă pentru a intra în Catedrala Notre Dame, Paris.
Imagine din arhivă cu turiști așteptând la coadă pentru a intra în Catedrala Notre Dame, Paris.

 

Cele mai vizitate 10 monumente din lume

  • Catedrala Notre Dame din Paris cu 14 milioane de vizitatori
  • Marele Zid Chinezesc, 12 milioane
  • Opera House din Sidney, 7,5 milioane
  • Turnul Eiffel din Paris, 7 milioane
  • Lincoln Memorial din Washington, 6 milioane
  • Colosseumul din Roma, 5 milioane
  • Statuia Libertății din New York, 4,5 milioane
  • Alhambra, Granada cu 3,5 milioane.
  • Piramidele din Cairo, 3 milioane
  • Taj-Mahal, Agra cu 2,5 milioane

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.