Shadow

Cele 10 escrocherii și fraude cele mai comune în turism

Mii de turiști sunt victime în fiecare an ale diferitelor tipuri de înșelătorii sau escrocherii atunci când călătoresc, spune Peter John, autorul cărții Around the World in 80 Scams (În jurul lumii în 80 de înșelătorii). Cu toate acestea, oamenii nu trebuie să renunțe la a călătorii, trebuie doar să fie mai inteligenți și mai precauși, amintește acest autor, care a sintetizat cele 10 escrocherii cele mai comune din lumea călătoriilor într-un articol publicat pe Skyscanner. 

 

  1. Înșelătoria promotorilor de hoteluri

– Sosește autobuzul

– Șarlatanii se adună în jurul turiștilor ca albinele la miere și cer ca nou-veniții să le utilizeze serviciile. De obicei, aceștia vor face declarații false despre hotel sau excursie.

– Șarlatanii cei mai persistenți vor lua bagajele turistului și le vor duce la taxi, lăsând turistul fără altă alegere decât cea de a merge cu ei, sau creând o scenă sunând la poliție.

 

  1. Înșelatoria taximetrului

În multe țări sunt obligați să utilizeze un taximetru. Din păcate, chiar și așa ei pot înșela pasagerii în mai multe moduri:

– Șoferii de taxi pot rupe pur și simplu taximetrul și apoi să ceară cât doresc la sfârșitul cursei.

– Cu toate că șoferul lasă taximetrul să funcționeze acesta îl poate manipula în multe moduri. De exemplu, schimbând setările astfel încât să arate cel mai mare tarif, cel de noapte pentru călătoriile din timpul zilei.

 

  1. Furturile la bancomate

Deși nu se limitează doar la America Latină, furturile la bancomate sunt frecvente acolo. Modul operandi este următorul:

– Infractorii se apropie de cineva care utilizează bancomatul când nu nimeni nu este în jur, de obicei (dar nu exclusiv) în timpul nopții.

– Hoții cer atunci toți banii pe care i-a scos victima.

– Infractorii pot distrage, de asemenea, atenția călătorului nevigilent în timp ce are cardul de credit în mâna, pentru a o fura apoi și a cere codul PIN.

– În cazul în care hoții nu se grăbesc pot cere victimei să retraga mai mulți bani din contul său.

 

  1. Falsificări

Dacă poate fi fabricat poate fi falsificat, dacă nu a fost falsificat deja însemna că nu se merita, mai mult decât pentru ca falsificatorii au scrupule sau se tem de lege. De exemplu:

– Piei, fildeș și medicamente false, în special în Africa și Asia de Sud-Est.

– Trilobiți falși de vânzare în Maroc și oase de dinozaur de plastic în Mongolia.

– CD-uri și DVD-uri și ilegale de pretutindeni.

– Bijuterii false și obiecte din piele falsificate abundă în piețele din întreaga lume.

– Trabucuri false în Cuba și rom fals în Jamaica.

 

  1. Seductoarele

Ca multe alte probleme ale bărbaților tineri, această înșelătorie începe cu alcoolul și se termină cu probleme grave:

– Un cuplu de femei atrăgătoare se apropie de victima care este deja un pic amețită, pentru ca într-un final să-l atragă în barul șefului lor.

– Femeile cer sampanie și seara progresează. Bărbații nu se îndoiesc să ceară meniul și, de obicei nu întreaba cu privire la prețul băuturilor.

– În cele din urmă, cele două femei merg la toaleta împreună … Și nu se mai întorc.

– Victima primește în acel moment o factură imensă. Dacă refuză să o plătească, paznicii voinici se ocupa de a îl amenința fizic.

Criminali care nu au nicio legătură cu gestiunea unui cafe internet frecventat de turiști profită de politicile de securitate permisive pentru a instala spyware în computere, care să le permită să obțină date ale cărților de credit.
Criminali care nu au nicio legătură cu gestiunea unui cafe internet frecventat de turiști profită de politicile de securitate permisive pentru a instala spyware în computere, care să le permită să obțină date ale cărților de credit.
  1. Spyware în Internet café

Escrocii nu au întârziat în a profita de Internet Banking, pe care mulți călători o folosesc atunci când sunt pe drum:

– Criminalii care nu au nimic de-a fase cu managementul unei rețele cibernetice profită de politicile de securitate permisive pentru a instala spyware pe computere.

– Odată ce primesc datele de conectare și parolele utilizatorilor este ușor pentru șarlatani să golească conturile victimei imprudente.

– Călătorul va detecta furtul numai atunci când își dă seama că contul său este gol.

 

  1. Șarlatanii 

– Șeful grupului va recruta copii, persoane cu handicap sau bătrâni și îi va învăța să convingă și să fure turiștii.

– El le va cere toate câștigurile și,îin schimb, le va da numai hrana necesară pentru a supraviețui.

– Îi va face să-l asculte cu abuzuri fizice.

– Poate le va reduce mâncarea sau îi va droga pentru a părea mai disperați.

– Este posibil să îi instruiască pe unii să fure în timp ce alții distrag atenția turiștilor neglijenți.

 

  1. Controale ale documentelor frauduloase

În multe țări este obligatoriu să avem cu noi un document care ne identifică și în care apare o fotografie. Foarte des, mulți turiști nu sunt conștienți de acest lucru sau pur și simplu își lasă documentele la hotel. Polțiști falși (sau polițiști adevărați) știu că pot opri turiștii pe stradă și să îi amendeze dacă aceștia nu au cu ei documentele. Această înșelătorie este rară în Europa, dar destul de comună în Asia și America Latină.

 

  1. Înșelătoria schimbului valutar

Deși în ziua de azi există bancomate peste tot și cardurile de credit sunt foarte populare, există încă mulți turiști care schimbă bani la frontiere. O înșelătorie tipică este următoarea:

– Un turist dorește să schimbe o sumă considerabilă de bani. I-o oferă unui bișnițar.

– Bișnitarul poate încerca să introducă bani vechi și fără valoare, sau chiar hârtii tăiate din ziare printre banii locali.

– Dacă turistul își dă seama, bișnitarul pur și simplu poate să-și ceară scuze și să dea bani adevărați, fără să fi pierdut nimic.

 

  1. Înșelătoria cu propietatea deținută de mai multe persoane

O companie care gestionează unități de cazare în regim de time-sharing se angajează că, dacă clientul nu este satisfăcut cu cazarea sa, ei îl vor închiria și îi vor asigura niște beneficii interesante.

Compania dispare după un an sau doi, lăsând clientul fără bani. Unele companii de time-sharing încearcă să ofere credibilitate înșelîtoriei lor trimițând, de exemplu, clienților documente ale organismelor internaționale care par reale … deși sunt comple false.

 

Articol scris de Peter John, autorul cărții Around the World in 80 Scams.

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.