Shadow

Un uragan de categoria 5 devastează Acapulco: 80% din hoteluri au fost avariate

Guvernul mexican a anunțat joi cel puțin 27 de morți și patru dispăruți în urma uraganului Otis, care a trecut miercuri prin statul Guerrero atingând categoria 5, devenind astfel unul dintre cele mai puternice cicloane din istoria Pacificului. Optzeci la sută dintre hotelurile de pe coasta din Acapulco, una dintre principalele destinații turistice ale Mexicului, au fost avariate. 

Președintele Mexicului spune că „cele mai mari pagube sunt în Acapulco”

Acesta este primul bilanț al victimelor după ce zona afectată de uragan, coasta sudică a statului Guerrero, a fost izolată timp de aproape o zi în urma impactul lui Otis, care în mai puțin de 24 de ore a trecut de la furtună tropicală la uragan de categoria 5, o intensificare istorică.

„O să ne ocupăm de tot ceea ce ține de pagubele lăsate de uraganul Otis în Acapulco, precum și în Coyuca de Benítez și în alte municipalități, dar cele mai mari pagube sunt în Acapulco”, a declarat președintele Manual López Obrador.

Primul raport oficial al Guvernului a fost prezentat la mai mult de 24 de ore de la impactul uraganului, deoarece comunicațiile nu au fost încă restabile complet, iar 60% din cele peste jumătate de milion de persoane care au rămas fără curent electric sunt în continuare fără electricitate, potrivit Comisiei Federale de Electricitate (CFE).

Otis a provocat daune în mai multe hoteluri din Acapulco.

Prima numărătoare a pagubelor provocate de Otis

Printre pagubele înregistrate până în prezent, secretarul pentru securitate a menționat șase drumuri închise, inclusiv drumul care leagă Acapulco de capitala statului Guerrero, și autostrada Mexico City – Acapulco, una dintre cele mai aglomerate din țară.

În ceea ce privește infrastructura în sănătate, a fost afectat Spitalul General Regional 1 al Institutului Mexican de Securitate Socială (IMSS) din Acapulco, de unde 200 de pacienți au fost transferați la alte clinici.

De asemenea, 80% din hotelurile de pe coasta din Acapulco, una dintre principalele destinații turistice ale Mexicului, au fost avariate, a declarat telefonic guvernatorul din Guerrero, Evelyn Salgado.

„A fost cu totul devastator pentru portul nostru, dar lucrăm deja cu tot sprijinul pe care dumneavoastră (López Obrador), cabinetul federal și CFE ni l-ați oferit. Aș dori să vă informez, domnule președinte, că, într-adevăr, se lucrează deja la viteza maximă pentru a restabili toate serviciile de electricitate și internet”, a declarat el.

Mobilizarea armatei

Președintele a anunțat mobilizarea a 10.000 de membri ai forțelor armate și a 1.000 de ofițeri, numiți „slujitori ai națiunii”, pentru a constata pagubele.

„Îi vom sprijini pe toți cei afectați cu un program de construcție și îmbunătățire a locuințelor, aceasta este informația pe care dorim să o transmitem, precum și micile afaceri, care au palapas (afaceri informale pe plajă) și care își câștigă existența”, a promis López Obrador.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.