ONU a declarat 2017 Anul Internaţional al Turismului Durabil pentru Dezvoltare

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a aprobat desemnarea anului 2017 ca Anul Internaţional de Turism Durabil pentru Dezvoltare, în scopul de a creşte contributia sectorului la creşterea economică şi la îmbunătăţirea socială şi a mediului.

Rezoluţia, aprobată la data de 4 decembrie, recunoaşte “importanţa turismului internaţional şi, în special, desemnarea unui an internaţional de turism durabil, pentru a promova o inţelegere mai bună între popoarele de pretutindeni, să conducă la o conştientizare mai mare a bogăţiilor patrimoniului ale diferitelor civilizaţii şi să duca la o mai bună apreciere a valorilor inerente ale diferitelor culturi, contribuind astfel la consolidarea păcii in lume”, aşa cum informează un comunicat al Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT).

Taleb Rifai, secretar general al OMT.

Taleb Rifai, secretar general al OMT.

“Această proclamare este o oportunitate unică de a extinde contribuţia sectorului turismului la cei trei piloni ai durabilităţii (economic, social şi de mediu), precum şi creşterea gradului de conştientizare cu privire la adevăratele dimensiuni ale unui sector care de obicei se subestimează”, a afirmat Secretarul General al OMT, Taleb Rifai.

Potrivit comunicatului, această decizie vine într-un moment deosebit de important, în care comunitatea internaţională adoptă nouă Agenda 2030 şi Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODS), aprobate de catre Adunarea Generală a ONU din luna septembrie.

Turismul apare în rândul ţintelor următoarelor trei obiective:

– Promovarea creşterii economice susţinute, inclusivă şi durabilă,  ocuparea forţei de muncă deplină şi productivă şi muncă decentă pentru toţi.

– Consum şi producţie durabilă

– Conservarea şi utilizarea durabilă a oceanelor, mărilor şi a resurselor marine pentru dezvoltarea durabilă.

 

Sursă: hosteltur.com

Leave a Reply