Shadow

Emisiile generate de turism au crescut cu 15% în cinci ani

Turismul este una dintre activitățile care contribuie cel mai mult la creșterea economiei mondiale – reprezintă 10,4% din PIB-ul global, potrivit WTTC– dar, pe lângă luminile sale, acest sector are și umbrele sale și una care îngrijorează cel mai mult este contribuția sa la emisia de gaze. Într-un studiu recent publicat de revista Nature Climate Change, un grup de oameni de știință legați de universitățile australiene, taiwaneze și indoneziene a arătat că turismul este un factor relevant în generarea de gaze cu efect de seră

 

Între 2009 și 2013, activitățile legate de acest sector au generat o emisie totală de 4,5 Gigatons (Gt) de CO2 în atmosferă, o sumă care reprezintă o creștere de 15% în cinci ani, conform studiului menționat anterior, împărtășit de Ostelea, un centru universitar internațional specializat în formarea managerilor din industria ospitalității și a turismului. 

 

Cercetarea realizată printr-o analiză a bilanțurilor de carbon din 160 de țări din întreaga lume, concluzionează că cea mai mare parte a amprentei de carbon produse provine din țări cu venituri mari. Concret, Spania împreună cu țări precum FranțaPortugaliaMaroc sau Greciamențin un echilibru negativ în generarea acestor gaze, în principal, pentru că este una dintre principalele destinații turistice la nivel mondial. 

 

În acest context, Ostelea subliniază că este tot mai necesar să pariem pe turismul durabil și ecologic care să reduca la minim realitatea unei activități care nu a fost niciodată „o industrie fără coșuri de fum”. În plus, afirmă faptul că preferințele mondiale indică această direcție. 

Ostelea prevede că turismul ecologic se va consolida ca o alternativă atractivă turismului convențional.
Ostelea prevede că turismul ecologic se va consolida ca o alternativă atractivă turismului convențional.

 

De fapt, un studiu publicat de această școala evidențiază faptul că tendințele globale arată o creștere transversală a interesului călătorului pentru acest tip de turism, datorită unei conștientizări sociale mai mari, deoarece acest tip de turism este asociat cu o calitate mai mare a experienției călătorului și cu un grad mai mare de legătura cu comunitatea locală

 

Volumul de afaceri ecoturistice la nivel mondial a fost de 412.000 milioane de euro în 2015, cu 10,5% mai mult decât în 2014, iar cota sa de piață a fost de 25%, cu trei puncte mai mult decât în 2014. 

 

Studiul Ostelea prevede că acest tip de turism va continua să crească în următorii ani până când se va consolida ca o alternativă dezirabilă la turismul convențional și ca o cerință indispensabilă în cadrul general al concurenței dintre destinațiile turistice globale, precum și un instrument fundamental pentru combaterea schimbărilor climatice și a efectului de seră. 

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.