Shadow

Cele mai atractive orașe din lume pentru turism

Capitala Franței ocupă din nou tronul celor mai atractive destinații urbane, potrivit indexului întocmit în fiecare an de Euromonitor International și care plasează Dubai și Madrid pe primele trei locuri. În topul primelor 20, Europa este încoronată cu 10 destinații, iar Asia urcă poziții prin ascensiunea orașelor Singapore, Seul, Osaka și Hong Kong.

Paris se află din nou în fruntea clasamentului anual al celor mai bune 10 destinații urbane 2023 realizat de Euromonitor International. Acesta este urmat de Dubai și Madrid, care a urcat un loc față de anul trecut. Locul al patrulea îi revine orașului Tokyo, care a intrat pentru prima dată în top datorită îmbunătățirii infrastructurii turistice, a relaxării reglementărilor cu privire la COVID-19 și a slăbirii continue a yenului din 2022, ceea ce a adus mai mulți turiști în oraș, atras de prețurile mai mici și care au stimulat gradul de ocupare a hotelurilor.

Cele mai atractive orașe din lume pentru turism
Madrid este a treia cea mai atractivă destinație urbană potrivit Euromonitor International. Sursă: Unsplash.

Amsterdam, pe poziția a cincea, încheie top cinci, iar Barcelona se află din nou pe locul nouă. Europa este continentul care conduce indicele, atât în primele poziții, cât și în total, cu 63 de destinații pe listă, dintre cate 12 se află în primele 20, cu Singapore, Seul, Osaka și Hong Kong urcând în clasament. În 2023, Washington DC (locul 48), Montreal (locul 68) și Vilnius (locul 92) au intrat pentru prima dată în indexul celor mai bune 100 de destinații urbane, în mare parte datorită îmbunătățirii performanțelor lor turistice.

Raportul anual al Euromonitor International se bazează pe 55 de măsurători care analizează performanța în afaceri, performanța turismului, infrastructura turistică, politică și atractivitatea turismului, sănătatea și siguranța și sustenabilitatea.

Cele mai atractive orașe din lume pentru turism
Singapore urcă poziții în clasamentul Euromonitor International, împreună cu alte destinații, cum ar fi Seul, Osaka și Hong Kong. Sursă: Unsplash.

Acestea sunt cele mai bune 20 de destinații urbane din 2023:

 1. Paris, Franța
 2. Dubai, Emiratele Arabe Unite
 3. Madrid, Spania
 4. Tokyo, Japonia
 5. Amsterdam, Țările de Jos
 6. Berlin, Germania
 7. Roma, Italia
 8. New York, Statele Unite
 9. Barcelona, Spania
 10. Londra, Regatul Unit
 11. Singapore, Singapore
 12. München, Germania
 13. Milano, Italia
 14. Seul, Coreea de Sud
 15. Dublin, Irlanda
 16. Osaka, Japonia
 17. Hong Kong, Regiunea Administrativă Speciala Hong Kong
 18. Viena, Austria
 19. Los Angeles, Statele Unite
 20. Lisabona, Portugal

Supraaglomerarea: provocarea cu care se confruntă orașele

Potrivit datelor Euromonitor International, călătoriile internaționale au continuat să își revină puternic în 2023, cu o creștere de 38% în ceea ce privește numărul de călătorii. Revenirea călătoriilor internaționale ale chinezilor, ca urmare a eliminării restricțiilor guvernamentale, a jucat un rol important în acest sens.

În ceea ce privește provocările cu care se confruntă industria în acest an, Nadejda Popova, Senior Manager (Loyalty) la Euromonitor International subliniază că „creșterea costului vieții, care declanșează scăderea încrederii consumatorilor, și fluctuația inflației sunt așteptate să fie cele mai populare provocări pentru creșterea industriei în 2024 și 2025, mai ales dacă recesiunea globală se va manifesta. Volatilitatea geopolitică reprezintă un alt risc pentru industria de turism.

Cele mai atractive orașe din lume pentru turism
Supraaglomerarea turistică este una dintre provocări pentru destinații. Sursă: Unsplash.

Popova a mai indicat că supraaglomerarea este una dintre provocările cu care se confruntă orașele, deoarece afectează comunitățile locale și mediul înconjurător, în timp ce turismul își revine după criza de COVID-19.

„Unele destinații impun restricții, taxe ridicate sau reducerea capacității hoteliere pentru a limita afluxul de turiști si pentru a păstra patrimoniul cultural, în timp ce altele adoptă strategii de dispersie care promovează destinații alternative sau în afara traseelor turistice. Prin urmare, ea consideră că politicile care contribuie la promovarea unui turism mai responsabil reprezintă o prioritate.

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.