Shadow

UNWTO estimează că turismul mondial va crește între 3% și 4%

Organizația Mondială Turismului (UNWTO) se așteaptă ca sosirile turistice internaționale să crească între 3% și 4% în 2019, după ce anul trecut au crescut cu 6%, ajungând la 1,4 miliarde de turiști cu doi ani înainte decât era de așteptat. 

 

Încrederea, în termeni generali, pare să depășească în lunile anterioare, a declarat secretarul general al UNWTO, georgianul Zurab Pololikashvili, la cea de-a douăzeci și treia Adunare Generală a organizației care a avut loc între 9 și 13 septembrie în orașul rusesc Sankt Petesburg. 

 

Pentru acest an, pe regiuni, este de așteptat ca Europa să înregistreze un progres similar cu media mondială, în timp ce prognoza pentru Asia și Pacific este între 5% și 6%, cu un potențial de creștere care rămâne considerabil în multe piețe emitente și destinații emergente. 

 

În America, este prevăzută o creștere a sosirilor cuprinsă între 2% și 3% în 2019, în conformitate cu creștere de 3% înregistrată anul trecut; în Africa, între 3% și 5%, după o creștere de 7% în 2018, pe măsură ce revenirea unor destinații este consolidată, iar în Orientul Mijlociu, între 4% și 6%, după 10% de anul trecut. 

 

Statele Unite a avut anul trecut venituri de 214.000 milioane de dolari din turism (cu 2% mai mult), iar Franța, 67.000 de milioane (cu 6% mai mult). 

Secretarul general al UNWTO a subliniat eliminarea vizelor pentru cresterea turismului

 

Următoarele destinații în ceea ce privește sosirile în 2018 au fost China, Italia, Turcia (44 de milioane de turiști, cu 22% mai multi), Mexic, Germania, Thailanda și Regatul Unit, singura țară din primele zece care a înregistrat un declin de 4%. 

 

2018 a fost al nouălea an consecutiv de creștere susținută, iar turismul a reprezentat 7% din exporturile mondiale, crescând cu un ritm mai rapid decât exporturile de mărfuri din ultimii șapte ani. 

 

Potrivit secretarului general al UNWTO, după o perioadă de creștere solidă care a durat aproape doi ani, economia mondială a prezentat semne remarcabile de încetinire în a doua jumătate a anului 2018 și în primele luni ale acestui an.

 

Incertitudinea care persistă în jurul „brexitului”, împreună cu escaladarea tensiunilor comerciale, se adaugă riscurilor descendente care decurg din încetinirea economică în țările avansate, creșterea prețului petrolului și a crizelor naturale și cauzate de om, multe dintre ele având legătură cu vremea. 

 

Tocmai, delegația din Bahamas, țara care a suferit recent efectele devastatoare ale uraganului Dorian, a solicitat sprijinul organizației în reconstrucția și gestionarea crizei, ținând cont că economia ei depinde de turism. 

 

Bahamas a cerut turiștilor să nu renunțe în a călători la această destinație, deoarece 16 din insule ale țării doar două au fost afectate de acest dezastru natural, în timp ce restul de 14 sunt viabile și dispuse să primească vizitatorii. 

 

Pe de altă parte, secretarul general al UNWTO a subliniat că unul dintre factorii pozitivi care stimulează turismul internațional a fost facilitarea vizelor și s-a referit la inițiativele recente intreprinse de India, Uzbekistan, Arabia Saudita, Qatar, Argentina, Brazilia sau Rusia. Această ultima țară a introdus viza electronică în Kalingrad, o enclavă rusă în Marea Baltică, începând cu 1 iulie, iar în octombrie o va face în Sankt Petesburg, în timp ce o va aplica în întreg teritoriul începând cu 1 ianuarie 2021.

 

De asemenea, Pololikashvili a salutat decizia Statelor Unite de a explora posibilitățile de readerare la organizație, s-a retras din ea în 1996, dar în iunie o delegație la nivel înalt din guvernul american a anunțat intenția țării de a explora revenirea acesteia. 

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.