Shadow

Uniunea Europeană elimină SUA de pe lista țărilor sigure de călătorie

Uniunea Europeană a eliminat Statele UniteIsrael, Liban, Muntenegru, Republica Macedonia de Nord și Kosovo de pe lista sa de țări și regiuni sigure cărora trebuie să li se ridice restricțiile de călătorie, recomând limitarea sosirilor din aceste entități, cu excepția motivelor esențiale, așa cum s-a procedat în ultima lună. Decizia, aprobată de Consiliul European clarifică faptul că această măsură este stabilită fără a aduce atingere posibilității statelor de a ridica restricția temporară a călătoriilor neesențiale către UE pentru călătorii complet vaccinați din aceste țări. După cum se stipulează în recomendarea Consiliului, această listă va continua să fie revizuită periodic, de obicei la fiecare două săptămâni. Deși nu este cu caracter obligatoriu, până acum a stabilit standardele pentru statele membre și cele din spațiul Schengen. 

 

Luni, Consiliul a efectuat o revizuire în conformitate cu Recomendarea privind ridicarea treptată a restricțiilor temporare privind călătoriile neesențiale în UE către țările considerate sigure. O majoritate calificată a ambasadorilor a votat pentru restabilirea restricțiilor care au fost ridicate în iunie.

 

Autoritățile europene au luat în considerare măsura în ultimele câteva săptămâni, deoarece rata medie de infecție în SUA este acum mai mare decât cea din UE, în special pentru cazurile de variante mai noi ale virusului. Principala economie mondială a înregistrat 507 cazuri noi de COVID-19 la 100.000 de locuitori în primele două săptămâni ale lunii august, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), cifră cu mult peste limita de 75 stabilită în instrucțiunile sanitare europene. 

 

Președinția slovenă a UE a recomandat săptămâna trecută eliminarea SUA și a altor cinci țări terțe de pe lista națiunilor pentru care nu există restricții. În același timp, au fost incorporate și alte țări cărora li se recomandă ridicarea tuturor limitărilor. 

 

Fără restricții

Pe baza criteriilor și condițiilor stabilite, începând cu 30 august 2021, statele membre ar trebui să ridice treptat restricțiile de călătorie la frontierele externe pentru rezidenții următoarele țări: Albania, Armenia, Australia, Azerbaidjan, Bosnia și Herțegovina, Brunei Darussalam, Canada, Japonia, Iordania, Noua Zeelanda, Qatar, Republica Moldova, Arabia Saudită, Serbia, Singapore, Coreea de Sud și Ucraina

 

China este în așteptare, sub rezerva confirmării. 

 

Restricțiile de călătorie ar trebui, de asemenea, ridicate treptat pentru regiunile administrative speciale din China, Hong Kong și Macao. De asemenea, în categoria entităților teritoriale și a autorităților care nu sunt recunoscute ca state de cel puțin un stat membru, restricțiile de călătorie pentru Taiwan ar trebui, de asemenea, ridicate treptat. 

 

Rezidenții din Andorra, Monaco, San Marino și Vatican ar trebui considerați rezidenți ai UE în sensul acestei recomandări, subliniază declarația Consiliului. 

 

Reciprocitatea este importantă

Criteriile pentru determinarea țărilor terțe pentru care ar trebui ridicată actuala restricție de călătorie au fost actualizate la 20 mai 2021. Acestea acoperă situația epidemiologică și răspunsul general la COVID-19, precum și fiabilitatea informațiilor disponibile și a datelor surse. Reciprocitatea trebuie, de asemenea, luată în considerare de la caz la caz. 

 

Țările asociate zonei Schengen (Islanda, Liechenstein, Norvegia, Elveția) participă, de asemenea, la această recomandare. 

 

La 30 iunie 2020, Consiliul a adoptat o recomandare privind ridicarea treptată a restricțiilor temporare la călătoriile neesențiale în UE. Această recomandare a inclus o listă inițială a țărilor pentru care statele membre ar trebui să înceapă ridicarea restricțiilor de călătorie la frontierele externe. Lista este revizuită periodic și, după caz, actualizată. 

 

Cu câteva zile înainte, fusese adoptată o recomandare de modificare pentru a răspunde campaniilor de vaccinare, stabilind anumite scutiri pentru persoanele vaccinate și făcând mai flexibile criteriile de ridicare a restricțiilor pentru țările terțe, inclusiv SUA, care, totuși, nu a vrut să aplice principiul reciprocității și menține în continuare restricțiile la sosirea călătorilor din Uniunea Europeană și Schengen. 

 

Recomendarea Consiliului nu este un instrument obligatoriu din punct de vedere juridic. Autoritățile statelor membre rămân responsabile pentru punerea în aplicarea a conținutului recomandării. Aceștia pot, cu transparența deplină, ridica doar progresiv restricțiile de călătorie către țările enumerate. 

 

Aceștia subliniază, de asemenea, că un stat membru nu ar trebui să decidă ridicarea restricțiilor de călătorie pentru țările terțe nelistate înainte ca acest lucru să fie decis în mod coordonat. 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.