Shadow

Uniunea Europeană elimină restricțiile pentru cei vaccinați și recuperați din boală

Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți un cadru actualizat pentru călătoriile către țările membre ale blocului european/spațiul Schengen din țări terțe, care va intra în vigoare de la 1 martie. Se bazează pe o propunere a Comisiei Europene, făcută la sfârșitul anului trecut. În conformitate cu prevederile convenite, statele membre trebuie să redeschidă acum și pentru cei imunizați cu un vaccin care a finalizat procesul de listare a utilizării de urgență a Organizației Mondiale a Sănătății și nu doar pe cele aprobate de UE. 

 

La sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, Comisia Europeană a propus să actualizeze recomandarea Consiliului privind călătoriile neesențiale din afara UE pentru a simplifica cadrul, sugerând să se acorde prioritate călătorilor vaccinați, cărora statele membre ar trebui să le redeschidă sistematic atunci când sunt imunizați cu vaccinuri care au finalizat procesul OMS de listare a utilizării de urgență, pe lângă redeschiderea celor vaccinați cu vaccinuri aprobate de UE. Ca o garanție esențială, comisia recomandă să se ceară un test PCR negativ celor care au primit un vaccin aprobat de OMS care nu este aprobat de Agenția Europeană pentre Medicamente și pentru călătorii recuperați

 

Pe scurt, statele membre trebuie să permită acum sosirea celor vaccinați cu un vaccin aprobat de OMS, pe lângă cei vaccinați cu cele aprobate de UE. Călătorii vaccinați trebuie să fi primit ultima doză din seria de vaccinare primară cu cel puțin 14 zile și nu mai mult de 270 de zile înainte de sosire sau să fi primit o doză suplimentară sau de rapel. 

 

În plus, cei care s-au recuperat de COVID-19 în termen de 180 de zile înainte de călătoria în UE ar trebui să poată călători în UE dacă pot dovedi recuperarea cu un certificat digital COVID al UE sau unul din afara UE considerat echivalent pentru comunitate. 

 

Actualizările clarifică, de asemenea, că nu ar trebui să se aplice teste sau cerințe suplimentare copiilor cu vârsta peste 6 ani care călătoresc cu un adult. Persoanele care călătoresc dintr-o țară sau un teritoriu inclus în lista țărilor din care ar trebui să fie posibil să călătorească și care au dovada unui test COVID sau PCR negativ, ar trebui să poată călători și în UE.

 

Noua prevedere va facilita și mai mult călătoriile din afara UE către oricare dintre țările sale membre și va ține cont de evoluția pandemiei, de creșterea vaccinării la nivel mondial și de administrarea de doze de rapel, precum și de recunoașterea unui număr tot mai mare de certificate emise de companii din țări din afara UE echivalente cu Certificatul digital COVID al UE.  

 

Cei care au un motiv fundamental pentru a veni în Europa, precum și cetățenii și rezidenții UE, precum și membrii familiilor acestora, ar trebui să poartă intra în UE ca înainte. Statele membre ar putea cere măsuri suplimentare pentru astfel de calatori, cum ar fi teste PCR înainte de plecare sau sosire. 

 

Statele membre au convenit să aplice aceste modificări de la 1 martie 2022. Acum rămâne la latitudinea țărilor blocului să implementeze modificările și să le aplice în mod coordonat. Comisia va revizui recomandarea Consiliului înainte de 30 aprilie a acestui an cu scopul de a trece complet la o abordare bazată pe oameni, adică pe baza situației călătorului și nu a situației epidemiologice a țării lor de origine

 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.