Shadow

UE recomandă călătoriile fără restricții cu certificat COVID

„Călătorii care dețin un certificat digital COVID al UE nu vor fi supuși unor restricții suplimentare privind libera circulație”. Aceasta este premisa pe care se bazează noua abordare adoptată ieri de țările Uniunii Europene, care au convenit că restricțiile impuse călătorilor europeni pentru stoparea coronavirusului, precum testele sau carantinele,  nu vor mai depinde de țara de origine, ci de situația fiecărei persoane. Modificările de abordare, care nu sunt obligatorii, ci constituie mai degrabă o recomandare, vor intra în vigoare la 1 februarie, în aceeași zi în care se stabilește o valabilitate de nouă luni pentru certificatele de vaccinare. 

Noua abordare vine să modifice recomandările privind regulile de mobilitate, până acum pe baza hărții regiunilor statelor membre care indicau riscul potențial de infectare conform unui sistem de semafor (verde, portocaliu, roșu și roșu închis).

Modificarea răspunde „creșterii semnificative a adoptării vaccinurilor și implementării rapide a certificatului digital COVID al UE și înlocuiește recomandarea existentă anterior”, potrivit Consiliului European.

O abordare bazată pe persoană va simplifica substanțial regulile aplicabile și va oferi mai multă claritate și predictibilitate pentru călători.

În acest sens, detaliază faptul că un certificat digital UE valabil COVID poate include:

  • Un certificat de vaccinare cu un preparat aprobat european dacă au trecut cu cel puțin 14 zile și nu mai mult de 270 de zile de la ultima doză sau dacă persoana a primit o doză de rapel. Cu toate acestea, statele membre ar putea accepta și certificate pentru vaccinuri aprobate de autoritățile naționale sau de OMS.
  • Un rezultat negativ al testului PCR obținut cu cel mult 72 de ore înainte de călătorie sau un rezultativ negativ al testului antigen obținut cu cel mult 24 de ore înainte de călătorie.
  • Un certificat de recuperare care să ateste că nu au trecut mai mult de 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv al testului.

În acest fel, după cum detaliază organismul european, persoanele care nu dețin un certificat digital UE COVID ar putea fi obligate să se supună unui test înainte sau nu mai târziu de 24 de ore de la sosire.

Harta semafor a regiunilor

Cu toate acestea, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) va continua să publice harta semafoarelor a regiunilor statelor membre care indică riscul potențial de infecție, care se va baza pe rata de notificare a cazurilor de 14 zile, implementarea vaccinului și rata de testare.

Noua recomandare menține însă posibilitatea ca țările să impună măsuri suplimentare călătorilor din zonele „roșu închis”, considerate cu risc ridicat pe hartă.

Consiliul European observă că excepții de la aceste măsuri se pot aplica călătorilor cu o funcție sau nevoie esențială, călătorilor transfrontalieri și copiilor sub 12 ani.

Certificatul COVID european.

Frână de urgență

Conform noii recomandări, așa-numita „frână de urgență” este întărită pentru a răspunde la apariția unor noi variante îngrijorătoare. „Atunci când un stat membru impune restricții ca răspuns la apariția unei noi variante. Consiliul, în strânsă cooperare cu Comisia și cu sprijinul ECDC, trebuie să revizuiască situația”, se arată în noul document.

După cum subliniază el, Comisia Europeană ar putea propune Consiliului să convină asupra unei decizii coordonate privind călătoriile din zonele de risc în cauză.

Organismul însuși reamintește că această recomandare nu este un instrument obligatoriu din punct de vedere juridic. „Autoritățile statelor membre rămân responsabile pentru implementarea conținutului recomandării”, spune el.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.