Shadow

Turismul își revine, cu 235 de milioane de călători în trei luni

Organizația Mondială a Turismului (UNWTO) a raportat că în primele trei luni ale acestui an au călătorit în lume un total de 235 de milioane de persoane, ceea ce reprezintă mai mult decât dublu turismului emițător față de aceeași perioadă a anului 2022, când se răspândea tulpina omicronă a COVID-19. Prin urmare, se consideră că redresarea progresează „într-un ritm bun”, reprezentând 80% din volumul din 2019. 

Pe zone, Orientul Mijlociu a înregistrat cele mai bune rezultatele până în martie, întrucât a fost singura regiune care a depășit sosirile din 2019, cu 15% și prima care și-a recuperat astfel cifrele pre-pandemie într-un trimestru complet, potrivit UNWTO.

Europa a atins 90% din nivelurile de dinaintea pandemiei de covid datorită „cererii intraregionale puternice”, în timp ce Africa și America au atins 88% și, respectiv, 85%.

Asia-Pacific și-a accelerat redresarea, ajungând la 54% din nivelul de dinaintea pandemiei de covid, dar se așteaptă că această tendință de creștere să se intensifice acum că majoritatea destinațiilor, în special China, și-au redeschis granițele pentru călătoriile neesențiale.

Mediterana complet recuperată

În funcție de subregiune și de destinație, Europa sud-mediteraneană și Africa de Nord au revenit, de asemenea, la nivelurile anterioare pandemiei în primul trimestru al anului 2023, în timp ce Europa de Vest, Europa de Nord, America Centrală și Caraibe s-au apropriat foarte mult de atingerea acestor niveluri.

Rezultatele din primul trimestru sunt în concordanță cu previziunile UNWTO, pentru întregul an 2023, potrivit cărora sosirile internaționale își vor reveni între 80% și 95% din nivelurile anterioare, a reamintit organizația.

@DomJ

UNWTO este încrezătoare că sezonul de vârf (mai-august) va „da roade bune” în emisfera nordică, după cum indică cel mai recent indice de încredere al organizației, care preconizează rezultate chiar mai bine decât în 2022 pentru această perioadă.

Cu toate acestea, redresarea turismului „are în fața și unele provocări„, principalul factor fiind situația economică, cu o inflație ridicată și creșterea prețului petrolului care duc la creșterea costurilor de transport și cazare, a avertizat UNWTO.

„Prin urmare, este de așteptat ca turiștii să caute din ce în ce mai mult raportul calitate-preț și să călătorească mai aproape de casă”.

Incertitudinea cauzată de agresiunea Rusiei în Ucraina și alte tensiuni geopolitice în creștere „prezintă, de asemenea, riscuri de scădere„, a declarat UNWTO.

Pentru secretarul general Zurab Pololikashvili, începutul anului  „a demonstrat încă o dată rezistența extraordinară a turismului. În multe locuri, suntem aproape sau chiar peste nivelurile de sosiri de dinainte de pandemie.

Provocări la recuperare

Cu toate acestea, el a avertizat că „trebuie totuși să rămânem atenți la provocările care variază de la insecuritatea geopolitică, lipsa de personal și posibilul impact al crizei costului vieții asupra turismului își îndeplinește responsabilitățile ca soluție la urgența climatică și ca motor al dezvoltării incluzive”.

UNWTO a revizuit în creștere în cifrele pentru sfârșitul anului 2022, de la 900 de milioane de mișcări turistice internaționale la peste 960 de milioane (cu 60 de milioane mai mult), adică au fost restabilite două treimi (66%) din cifrele de dinaintea pandemiei (cu 3 puncte procentuale mai mult decât cele 63% colectate în ianuarie anul trecut).

Încasările globale din turism vor depăși din nou pragul de 1 miliard de dolari în 2022, crescând cu 50% în termeni reali față de anul precedent, „impulsionate de o revenire puternică a călătoriilor internaționale”.

Cheltuielile turiștilor internaționali au ajuns la 64% din nivelurile anterioare pandemiei (în scădere cu 36% față de 2019, măsurate în termeni reali).

Pe regiuni, Europa a înregistrat cele mai bune performanțe în 2022, cu 501,89 de miliarde de euro în venituri din turism, 87% din cifrele de dinainte de pandemia de covid. Africa a recuperat 75% din veniturile de dinainte de covid, Orientul Mijlociu 70%, iar America 68%.

Ca o consecință a închiderii prelungite a frontierelor pentru călătoriile neesențiale, destinațiile asiatice au intrat la aproximativ 28% din valorile lor de dinaintea pandemie.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.