Shadow

TUI va primi aproximativ 2 miliarde de euro printr-un împrumut de stat

Grupul german TUIcel mai mare operator de turism din lume, este aproape de a primi aproape 2 miliarde de euro în ajutor guvernamental, o dovadă decisivă a promisiunii Germaniei de a salva companiile devastate de impactul pandemiei coronavirusului. Deși grupul nu a confirmat operațiunea în acești termeni, a făcut-o la sfârșitul sesiunii de tranzacționare, explicând într-o declarație că „TUI a decis să solicite un împrumut de la KfW pentru a reduce efectele fără precedent ale pandemiei de COVID-19 până când poți să te întorci la afaceri normale”. 

 

Compania și consilierul său au ajuns la un acord cu banca de dezvoltare de stat KfW la începutul săptămânii trecute, a declarat agenția Bloomberg, citând surse care au cerut să nu fie identificate, din cauză că negocierile sunt private. Acest pachet de finanțare este acum în mâinile băncilor de finanțare ale TUI.

 

Potrivit acordului preliminar, KfW ar furniza aproximativ 80% din împrumuturi, iar băncile comerciale vor asuma restul de 20% ca parte a programului special a băncii de stat, au spus sursele. Negocierile continuă și pot schimba structura și calendarul exact, au adăugat aceștia. 

Un purtător de cuvânt al TUI a declarat pentru Hosteltur ca gigantul călătoriilor cu sediul la Hanovra este „în discuții foarte pozitive despre ajutorul de stat, dar nu putem face mai multe declarații„. TUI, care a suspendat toate rezervările de vacanță până la sfârșitul lunii aprilie, a declarat pe 15 martie că va solicita garanții de stat după o prăbușire a vânzărilor. 

 

Guvernele Europei si Americii de Nord materializează planurile de salvare, deoarece devin noi epicentri ai virusului. Senatul Statelor Unite a aprobat un plan de salvare de 2 trilioane de dolari, care include o linie de salvare de 61 de miliarde de dolari pentru companiile aeriene și companiile de turism aflate în dificultate. În Regatul Unit, transportatorii vor fi nevoiți să solicite un ajutor de mai bine de 330 de miliarde de lire sterline (368.34 miliarde de euro) de garanții de împrumut de afaceri personalizate. 

 

Săptămâna trecută, Germania a semnat o nouă datorie publică de 156 miliarde de euro ca parte a unui pachet fără precedent pentru a amortiza consecințele economice ale virusului. De asemenea, a fost de acord să înființeze un fond de 600 miliarde de euro pentru a oferi împrumuturi și garanții companiilor, precum și a cumpăra participații la întreprinderile afectate.

 

Afacerea de vacanțe combinate în care concurează TUI este foarte sezonieră, iar operatorii din zona nordică înregistrează, în general, pierderi între octombrie și martie, deoarece achiziționează capacitate hotelieră și apoi generează profituri vara. Focarul de Covid-19 ar putea însemna că vârful profitului dispare anul acesta. 

 

Acțiunile TUI au pierdut aproape două treimi din valoarea lor de la începutul anului, reducându-și valoarea de piață la 2,3 miliarde de euro. Ratingul său de credit este, respectiv, cu cinci și șase niveluri sub gradul de investiții la Moody’s Investors Service și S&P Global Ratings, în timp ce 300 de milioane de euro de obligațiuni scadente în octombrie 2021 sunt evaluate la 66 de cenți pe euro, conform datelor compilate de Bloomberg. 

 

Sursă: hosteltur.com

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.