Shadow

TUI Group, optimist după semnarea celui de-al treilea pachet de ajutor de 1,8 miliarde €

TUI Group a anunțat miercuri acordul cu Economic Support Fund (WSF), KfW, băncile, precum și cel mai mare acționar individual al acestuia, compania Unifirm Ltd, deținută de finanțatorul rus Alexei Mordashov, pentru un pachet financiar suplimentar de 1,8 miliarde de euro. Cel mai mare grup turistic european afirmă că are nevoie de ajutor pentru a supraviețui acestor luni dificile, dar se așteaptă ca recuperarea să ajungă în prima jumătate a anului 2021. 

 

La mijlocul lunii noiembrie, a devenit cunoscut faptul că grupul negociază un nou pachet de ajutor de stat în Germania pentru a continua să facă față efectului coronavirusului asupra afacerii, care se va ridica la aproximativ 1,8 miliarde de euro, potrivit Reuters, citând surse apropiate operațiunii. Deși nu fusese confirmat nici de guvernul german, nici de grupul turistic. 

 

Cu acest al treilea pachet, ajutorul primit se va apropia de 5 miliarde de euro primiți în aprilie si 1,2 de miliarde de euro în septembrie. 

 

Grupul afirmă acum că această nouă finanțare își întărește poziția și îi oferă suficiente buffere de lichiditate pentru a compensa limitele de călătorie până la începutul anului 2021. Ajutoarele sunt necesare din cauza restricțiilor crescute de călătorie după creșterea infecțiilor cu coronavirus, ceea ce face ca mulți clienți să își planifice vacanțele și rezervările mai mult pe termen scurt. 

 

Sprijin de la cel mai mare acționar

Familia Mordashov a făcut o investiție strategică pe termen lung în TUI și a acceptat să participe la majorarea de capital alături de compania lor Unifirm Ltd. ca cel mai mare acționar individual TUI. La rândul său, Fritz Joussen, CEO al TUI AG, explică faptul că „înainte de pandemia de coronavirus, TUI era o companie foarte sănătoasă. Piața este intactă, cererea este acolo. Dar din martie nu am putut genera venituri semnificative”. 

Multimilionarul rus Alexei Mordashov, principalul acționar al TUI, a sprijinit noul acord de finanțare. Fotografie: Business Insider.

 

Joussen adaugă că „modelul nostru de afaceri integrat ne permite să reacționăm foarte flexibil în situația pandemiei, precum și să ne mărim cu succes programul de călătorie pentru căteva săptămâni în iulie după primul val. Oamenii vor să călătorească, turismul continuă să fie o industrie în creștere și un sector important pentru stabilizarea zonei euro de sud”. 

 

În ceea ce privește acest nou pachet financiar, CEO-ul TUI AG subliniază că „oferă securitatea de a privi viitorul într-un mod coerent și de a pregăti grupul într-un mod strategic și structural pentru perioada de după pandemie”. 

 

Finanțarea prevede că TUI va efectua o majorare de capital cu drepturi de subscriere de aproximativ 500 de milioane de euro, care va fi susținută de investitori privați, și de două acțiuni ale statului german, prin fondul de stabilizare economică, care a acordat asistența companiilor cu probleme de lichiditate datorate pandemiei. 

 

Una dintre acțiunile statului nu are drept de vot, nici participarea la pierderile TUI și este convertibilă în acțiuni TUI în valoare de 420 de milioane de euro, în timp ce nici cealaltă nu are drept de vot, nu este convertibilă, dar va participa la pierderi, și se ridică la 280 milioane de euro. 

 

Prețul de conversie pentru acțiunea convertibilă fără drept de vot este de 1 euro pe acțiune și, în cazul unei conversii, statul german nu va deține niciodataă o acțiune mai mare de 25% plus o acțiune. 

 

Acordul privind acțiunile de stat fără drept la vot nu a fost încă aprobat de Comisia Europeană (CE). 

 

În plus, TUI va primi garanții de stat pentru 400 de milioane sau, alternativ, o creștere a acțiunii neconvertibile și o facilitate de credit de 200 de milioane de euro acordată de Banca Germană de Credit pentru Reconstrucție și Dezvoltare (KfW) pentru a depăși criza, precum și o prelungire a unui alt împrumut existent până în iulie 2022. Statul german va avea doi reprezentanți în consiliul de supraveghere al TUI. 

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.