Shadow

Șase țări din UE nu au încă pregătit certificatul COVID

Joi, 1 iulie, certificatul COVID digital a intrat în vigoare în Uniunea Europeană. Începând de ieri, cele 27 de țări membre ar trebui să fie pregătite să elibereze și să verifice documentul fizic sau electronic care certifică faptul că persoanele sunt vaccinate, au făcut un test sau au trecut prin boală. Cu toate acestea, conform site-ului web al Comisiei Europene, în acest moment, există șase țări care nu sunt încă pregătite să îl accepte. Acestea sunt Irlanda, Malta, România, Suedia, Țările de Jos și Ungaria.

Certificatul digital COVID este o inițiativă a Uniunii Europene de facilitare a mobilității între țările membre, accelerarea controalelor la frontiere și evitarea carantinelor pentru persoanele care sunt imune sau nu sunt infectate cu COVID. Obiectivul este de a standardiza controalele UE ale pasagerilor pentru a prevenir răspândirea COVID-19.

Faptul că este că nu toate țările sunt în măsură să le accepte. Comisia Europeană a acordat statelor care nu sunt încă pregătite să îl elibereze cetățenilor lor o perioadă de introducere treptată între 1 iulie și 12 august. În această fază, țările ar putea utiliza în continuare alte formate pentru ca persoanele să certifice că nu sunt infectate cu COVID-19 și care ar trebui acceptate în alte state mebre.

Toate cele 27 de țări sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru a se conecta la serviciu, dar numai cele șase mentionate nu sunt efectiv conectate, eliberând sau verificând cel puțin una dintre cele trei acreditări pentru care se folosește certificatul, adică vaccinarea, recuperarea din boală sau un test negativ.

Certificatul certifică faptul că, călătorul are fie programul complet de vaccinare împotriva COVID-19 cu oricare dintre vaccinurile autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente sau din lista autorizată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS); sau că s-a recuperat din boală sau are un test PCR sau antigen negative.

Acesta are un cod QR pentru a facilita citirea sa la frontiere și trebuie acceptat în toate țările UE începând de joi 1 iulie. În plus este gratuit.

Atunci când călătorește, titularul certificatului digital COVID ar trebui, în principiu, să fie scutit de restricțiile de liberă circulație. Statele membre ar trebui să se abțină de la a impune restricții suplimentare de călătorie titularilor, cum ar fi alte teste sau carantine, „cu excepția cazului în care acestea sunt necesare și proporționale pentru a proteja sănătatea publică”, clarifică Comisia Europeană.

Titularul ar trebui să fie scutit de restricții suplimentare în cele 27 de țări, cum ar fi carantine sau alte teste.

Pe lângă cele 27, alte țări din afara UE urmează să îl adopte. Este vorba despre Liechenstein, Elveția, Islanda și Norvegia. Dintre acestea, doar Elveția nu îl are pe deplin implementat în acest moment.

În ceea ce privește călătorii din Regatul Unit, Uniunea Europeană negociază în prezent cu guvernul britanic pentru acceptarea reciprocă a respectivelor certificate digitale.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.