Shadow

Românii și-au rezervat vacanța de Paște cu mai bine de o lună înainte

Comunicat de presă

Sărbătoarea Paștelui este așteptată și în acest an cu entuziasm de către românii care se vor bucura cu această ocazie de o minivacanță de patru zile, Vinerea Mare și cea de a doua zi de Paști (luni) fiind declarate zile libere de la stat. Din fericire, precipitațiile vor fi reduse în Săptămâna Mare, însă vremea se va menține noroasă în unele zone ale țării, cu temperaturi medii de 10-15 grade Celsius, ușor mai scăzute în zonele montane și depresionare.

Însă acest aspect nu i-a împiedicat pe turiști să își facă planuri de călătorie și să își dorească să exploreze mai mult destinațiile din țară, profitând de zilele libere. Potrivit datelor emise de platforma hotelieră online Travelminit.ro, trendul rezervărilor early booking s-a menținut și de Paște. Cele mai multe rezervări de Paște au fost efectuate cu 38 de zile înainte de data sosirii, o dovadă în plus a faptului că, în turism, nu mai există incertitudinea din vremea pandemiei și a războiului și că românii au acum încredere să-și planifice vacanțele din timp, pentru a beneficia de prețuri mai mici și de varietatea disponibilităților la cazare.

Podul Minciunilor din Sibiu
Podul Minciunilor din Sibiu.

Paște 2023: care sunt cele mai populare destinații pentru minivacanța românilor

Conform Travelminit.ro, cele mai rezervate destinații de Paște sunt Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Sighișoara, Bușteni, Sovata, Praid. De asemenea, 46% dintre rezervările de Paște au fost făcute în marile orașe ale României, 13.38% dintre rezervări în stațiuni balneare, iar 16.78% la munte.

Litoralul românesc, o destinație preferată în anii trecuți pentru minivacanța de Paște, nu a înregistrat de această dată rezervări semnificative pe Travelminit.ro, mai ales că încă este foarte devreme pentru o vacanță la mare. Pe de altă parte, hotelierii sunt acum pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru sezonul estival, care va debuta cu ocazia sărbătorii de 1 Mai.

Cât costă un sejur de Paște în România?

Prețul mediu pentru o vacanță de familie în perioada Paștelui diferă în funcție de unitatea de cazare aleasă, dar și de zonă. De exemplu, prețul mediu pentru o familie (2 adulți, 2 copii), pentru 2 nopți de cazare la o pensiune este de 963 de lei. Pentru același pachet de cazare, dar la o cabană, prețul este de 933 de lei, pe când un apartament costă 716 lei, iar o cameră de hotel poate ajunge la 1.304 lei.

Potrivit Travelminit.ro, după tipul de unitate de cazare aleasă pentru perioada Paștelui, pensiunile sunt cele mai rezervate (39.57%). Urmează camerele de hotel (24.94% din rezervări), apartamentele (11.45% din rezervări), cabanele (6.46% din rezervări), iar restul procentelor se restituie între unitățile mici. În medie, rezervările de Paște au fost făcute pentru două nopți de cazare.

Tradiții de Paște în România

Românii încep pregătirile pentru Paște încă din Săptămâna Mare, astfel încât să se bucure pe deplin de sărbătoare alături de cei dragi. În mod tradițional, în Joia Mare, se fac pasca și cozonacii și se încondeiază ouăle. De asemenea, de Paște se înnoiește garderoba, așa că mulți români aleg să meargă la cumpărături în această perioadă, pentru a purta haine noi în duminica sărbătorii.

Dar cele mai frumoase tradiții sunt cu siguranță în noaptea de Paște, în noaptea dintre sâmbătă și duminică, când oamenii merg spre biserică pentru a lua lumină. În dimineața primei zile de Paște, obiceiul este ca toți membrii familiei să se spele pe față cu apă de izvor, în care se pune un ou roșu și un bănuț de argint. Apa simbolizează purificarea, curățenia trupului și a spiritului, oul roșu simbolizează sănătatea, în timp ce bănuțul de argint reprezintă norocul.

Totodată, la masa de Paște, toți mesenii ciocnesc ouă roșii și rostesc cunoscuta replică: „Hristos a înviat!”. De asemenea, este important ca lumânarea luată de la biserică în noaptea de Înviere să fie păstrată în casă cât mai mult pentru rolul ei protector și să fie aprinsă în cazul în care apar situații grele, boli, tensiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.