Shadow

Provocarea de a găsi o coexistență adecvată între rezidenți și turiști

Tensiunile care au fost experimentate în unele orașe la anumite momente între rezidenți, fac necesară promovarea unei coexistențe adecvate între cele două părți. Trebuie să reconciliem ambele lumi, astfel încăt să nu se creeze bariere între rezidenți și vizitatori”, a declarat primarul orașului LisabonaFernando Medina, care a participat la conferința „Orașe pentru toți: construind orașe pentru cetățeni și vizitatori”, organizată săptămâna trecută în capitala Portugaliei de către Organizația Mondială a Turismului (UNWTO). 

Coexistența uneori complicată dintre turiștii și rezidenții din marile orașe, cum ar fi Barcelona, Paris sau Bruxelles, a fost pentru prima dată tema centală, la un forum al UNWTO, obișnuit să abordeze mai general aceste probleme, după cum a indicat într-o conferință de presă secretarul general al OMT, Zurab Pololikashvili, care a subliniat că acest eveniment a reunit 15 orașe în prima sa ediție.

Barcelona, Brujas, Helsinki, Madrid, Moscova, Paris, Porto, Praga sau Punta del Este au fost unele dintre orașele reprezentate, ale căror delegații au avut întâlniri pentru a cunoaște cum abordează fiecare dintre ele un fenomen care generează bogăție, dar uneori și reticența în rândul locuitorilor.

Potrivit ministrului economiei din Portugalia, Pedro Siza Vieira, se dorește că „experiența turiștilor să fie cât mai plăcută și că, în același timp, cetățenii să nu simtă prezența vizitatorilor, ca ceva care îi exclude din oraș, ci ca ceva care poate fi împărtășit„.

La întâlnirea UNWTO care a avut loc la Lisabona au fost reprezentate peste 15 orașe.
La întâlnirea UNWTO care a avut loc la Lisabona au fost reprezentate peste 15 orașe.

Secretarul de stat pentru turism al Spaniei, Isabel Olivier, care a subliniat că, deși caracteristicile fiecărei țări fac răspunsurile în mod necesar diferite, există câteva probleme comune, cum ar fi apartamentele turistice, un subiect care „îngijoreaza toate orașele”.

„Problema este identificată, soluția este mai puțin. Pe de o parte dorim să avem această locuință, iar pe de altă parte, provoacă probleme locuitorilor în anumite situații și aceasta este o problemă comună”, a comentat Oliver. 

Madrid a fost unul dintre orașele care a atras cea mai mare atenție, deoarece tocmai a aprobat regulamente care restricționează apartamentele turistice permițând 90 de zile de activitate pe an fără restricții.

Se estimează că va afecta 95% din cele peste 10.000 de apartamente înregistrate oficial în acest scop în capitala spaniolă, o măsură care urmărește evitarea ca orașul să „piardă case”, a declarat pentru Efe coordonatorul general al Primăriei din MadridLuis Cueto.

„Nu este la același lucru ca Airbnb să obțină o jumătate de milion de oameni din Madrid îsi împărtășesc casa pentru câteva zile, ca trei sau patru fonduri de invesții să cumpere 2.000 de apartamente și să le închirieze ca și cum ar fi rezidenți, și nu sunt, provocând multe dificultăți și golind cartierele”, a spus el.

Fenomenul începe să depășească limitele europene. Secretarul de stat pentru turism al Argentinei, Gustavo Santos, a participat la forumul de la Lisabona, care a declarat pentru Efe că presiunea turistică „începe deja să fie simțită” în țara sa, mai ales în Buenos Aires. 

„Argentina a finalizat 2018 cu șapte milioane de turiști străini. Dacă privim în termeni europeni este foarte puțini, dar la nivel de America de Sud am fost primii”.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.