Shadow

Profilul ecoturistului

Cota de piață a turismului ecologic a crescut, de la 7% în 2010 la 25% în 2016, potrivit raportului „Turism ecologic și durabil: profiluri și tendințe”elaborat de Ostelea School of Tourism and Hospitality, care concluzionează că ItaliaSpania și Bulgaria iasă în evidență ca fiind cele mai preocupate țări de implementarea modelelor de management al turismului durabil. De asemenea, indică faptul că profilul ecoturistului se caracterizează prin nivelul ridicat de educație, puterea de cumpărare ridicată și o experiență vastă. 

Potrivit raportului, elaborat de Maria del Pilar Leal directorul grupului de cercetare interdisciplinar GRIT-Ostelea, ecoturismul va contribui la creșterea ratei de ocupare a forței de muncă și la promovarea afacerilor locale. În ceea ce privește mediul, acesta are un impact redus deoarece organizațiile vor avea responsabilitatea de a proteja și conserva locurile naturale.

În plus, analiza indică faptul că, în pofida costurilor ridicate implicate în punerea în aplicarea a măsurilor de durabilitate, practicile durabile reduc costurile operaționale, reduc deșeurile și îmbunătățesc productivitatea muncitorilor, ceea ce crește în ultima instanță marja de profit total al companiilor de turism.

Profilul ecoturistului se caracterizează prin trei aspecte fundamentale: nivelul ridicat al educației, sunt călători experimentați și provin din medii socio-economice cu o putere de cumpărare ridicată.

De obicei, aceștia participă la o gamă largă de activități, drumeții, alpinism, observarea păsărilor, proiecte de conservare sau explorarea zonelor naturale îndepărtate, printre altele. Cei mai tineri, milenials și generatia Z, sunt cei mai dispuși să plătească mai mult pentru durabilitate, 73% comparativ cu 51% din baby boomers. Cu toate acestea, pentru 52% dintre baby boomers societatea și cultura locală sunt principalele motive pentru a vizita o destinație, în comparație cu 46% din restul generațiilor.

Sejurul mediu al turistului european care vizitează ecodestinații este de 15,6 nopți, iar cheltuielile sale în anul 2016 au fost de 1.190 de euro pe sejur, ceea ce reprezintă o cheltuială de 76,8 euro pe zi, în timp ce turistul american cheltuiește aproximativ 1.017 euro în timpul unei șederi medii de 9,8 nopți, ceea ce reprezintă o cheltuială zilnică de 104 euro, adică cu 27 mai mult decât ecoturistul european.

Raportul analizează cele mai importante destinații din lista topului 100 prezentată de organizația greendestinations și pe baza a 20 de criterii, de la reciclare la promovarea produselor locale.

La nivel european, Comisia Europeană a lansat Sistemul European de Indicatori Turistici (ETIS) pentru a ajuta destinațiile să monitorizeze și să evalueze performanța lor în turism durabil, utilizând o abordare comună comparabilă.

Dintre nominalizările a 108 destinații europene au fost alese 60: Barcelona, Bulgaria, Milano, Muntenegru și Slovenia, printre altele. În fruntea țărilor care conduc schimbarea și o preocupare față de implementarea modelelor de management al turismului durabil se alfă Italia, Spania și Bulgaria.

 

Sursă: hosteltur.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.