Shadow

Modificări ale certificatului digital COVID al UE din cauza noilor valuri

Autoritățile Uniunii Europene intenționează să stabilească faptul că certificatele digitale COVID-19 ale UE (CDC) sunt valabile doar pentru o perioadă de 12 luni de la doza finală de vaccin care a fost primită, în același timp în care se lucrează la o recomandare sau un act delegat pentru a călători în Uniunea Europeană. Această propunere a fost prezentată vineri Consiliului European

Această informație a fost publicată în portalul SchengenVisaInformation, citând site-ul Euractiv.com, care atribuie informația unor surse din blocul european. Informațiile indică faptul că, călătorii complet vaccinați vor trebui să facă o doză de rapel la 12 luni după ce au primit a doua doză de vaccin COVID-19 sau de la doza unică dacă vaccinul este o doză unică. Cei care nu primesc rapelul vor trebui să facă un test COVID pentru a călători cu certificatul.

Potrivit sursei, majoritatea statelor membre UE au fost de acord cu propunerea, „dar nu vor să facă prea mult zgomot în privința asta” din cauza ratelor ridicate de cetățeni nevaccinați. 

În Bulgaria, de exemplu, doar 23,7% din populație a fost vaccinată, deși țara a început să ofere a treia doză, potrivit SchengenVisaInfo.com. Alte țări cu rate mari de vaccinare au oferit și a treia doză anumitor grupuri de populație. În Norvegia, 78,6% din populație este complet imunizată și oferă rapelul celor peste 65 de ani, iar anul viitor va face acest lucru pentru toți cetățenii între 18 și 64 de ani, dacă au trecut cel puțin șase luni de la a doua doză de vaccin.

În Germania, s-a convenit extinderea dozei de rapel la întreaga populație și, de asemenea, la șase luni după ultima doză.

Comisia studiază inițiativa într-un moment în care Uniunea Europeană este din nou epicentrul celui mai recent val de infecții, cu 52.826 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în Germania doar în ultimele 24 de ore, 24.241 de cazuri în Polonia sau 20.252 de cazuri în Țările de Jos. 

Situația epidemiologică riscantă a determinat mai multe guverne din regiune să restabilească unele dintre restricțiile pe care le ridicaseră deja și să facă obligatorie utilizarea certificatului pentru călătorii și pentru a intra în anumite spații inferioare.

Certificatul digital COVID-19 al UE a intrat în vigoare de la 1 iulie 2021 și este programat să dureze până la 31 iunie 2022. În prezent, toate țările UE și Schengen eliberează și acceptă certificatul, precum și țările europene din afara blocului și unele țări terțe, printre care se află Albania, Andorra, Armenia, Insulele Feroe, Georgia, Israel, Republica Moldovă, Monaco, Maroc, Noua Zeelandă, Macedonia de Nord, Panama, San Marino, Serbia, Turcia, Ucraina, Regatul Unit și Vatican.

 

Sursă: hosteltur.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.